Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Campus
& Cultuur

SRVU start tweedehands kledingwinkel op de campus

We hebben er een nieuwe toko bij waar studenten betaalbare en duurzame kleding kunnen kopen. Afgelopen maandag is de studentenbond SRVU een maandelijkse ‘Student Clothing Exchange’ gestart in het Studentendok.

Initiatiefnemer is de Letlandse student Media, Art, Design and Architecture Ksenija Ustinoviča. Zij keek het af van een soortgelijk initiatief op een hogeschool in Denemarken. “Ik heb daar voor één euro mijn huidige winterjack gekocht. Ik laat dat jack altijd aan iedereen zien omdat ik er zo blij mee ben!” De studentenbond besloot na een kort overleg met Ustinoviča haar eigen exchange op te zetten.

Goed herbruikbaar

De meeste kleding die nu in de exchange ligt, is afkomstig van flatgenoten van Ustinoviča, maar iedereen kan de kleding en accessoires die zij zelf niet meer dragen doneren. Op dit moment moet dat op specifieke tijdstippen die worden aangekondigd op het Instagram-account van de SRVU, maar het plan is om een container te plaatsen waar studenten hun ongebruikte kleding altijd kunnen deponeren. “Ik ben echt blij met de kwaliteit van de kleding die mensen hebben weggegeven. Het is allemaal goed herbruikbaar en ik zou die zeker zelf ook dragen”, aldus Ustinoviča.

SRVU-voorzitter Joep van Dijk schat dat de collectie van de exchange op dit moment zo’n 170 artikelen bevat. De maat varieert van XS tot L en er is een keuze uit vele verschillende stijlen. Voor heren is er nog niet veel, afgezien van wat sportkleding, spijkerbroeken en shirts. Van Dijk benadrukt dat ook mannen worden uitgenodigd hun gebruikte kleding te deponeren.

Van 50 cent tot twee euro

De prijs van de tweedehands spullen die in het Studentendok (direct naast de achteringang van het hoofdgebouw vanaf het campusplein) worden verkocht, varieert van 50 cent tot twee euro. De SRVU zegt dat met de opbrengst de exchange wordt gefinancierd en de collectie mogelijk wordt uitgebreid met andere artikelen, zoals boeken. 

De Green Office heeft ook een exchange, die met die van de SRVU samenwerkt. De SRVU stelt haar collectie ter beschikking als de Green Office een exchange houdt en vice versa.