Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 november 2024

Campus
& Cultuur

Ambtelijk secretaris Klaske van den Berg: ‘Ik ben wel het oliemannetje’

Klaske van den Berg is ambtelijk secretaris van de ondernemingsraad, de spin in het web. ‘Je zou me kunnen zien als de brievenbus.’

Begrijp ik het goed, doet de ondernemingsraad sinds 1993 de personeelsvertegenwoordiging?
“Ja, we zitten er voor de medewerker. De ondernemingsraad (OR) is een adviesorgaan voor het college van bestuur. Daarnaast heb je de universitaire studentenraad voor de studenten. Wij hebben dus verkiezingen waar de personeelsleden mogen stemmen.”  

Wat doet een ambtelijk secretaris zoal?
“Ik ben de enige die niet gekozen is en ik ondersteun de OR en het dagelijks bestuur. Je zou me kunnen zien als de brievenbus. Ik organiseer vergaderingen, zorg voor de agenda en hou de stukken bij die binnenkomen, zodat ze goed verspreid worden. Daarnaast geef ik ook advies.” 

Medezeggenschap

De ondernemingsraad vormt samen met de universitaire studentenraad de medezeggenschap. Eens in de zoveel tijd voeren zij samen in een gezamenlijke vergadering overleg met het college van bestuur. Het behartigen van de belangen van individuele werknemers wordt dan weer gedaan door de vakbonden, en voor faculteiten en diensten doen de onderdeelcommissies dat.  

Een echte verbinder dus.
“Meestal komen de commissies en onderdeelcommissies er zonder mij ook prima uit hoor, maar ik ben wel, al ben ik een vrouw, het oliemannetje. Ik ben altijd de eerste die contact maakt met bijvoorbeeld de bestuurssecretaris en medezeggenschap, ook omdat ik het algemene mailadres beheer.” 

Krijgt u dan niet een hoop bagger over u heen?
“Dat vind ik reuze meevallen, ik vind het vooral heel erg leuk wat ik doe. In tijden van strijd is het weleens druk en wordt er veel gebeld of gemaild, maar het is goed dat ik het proces bewaak van a tot z. Daar begin ik op maandag mee en op donderdag klap ik mijn laptop dicht. In die vier dagen probeer ik het zo goed mogelijk te doen, maar ik ben scherp in mijn eigen grenzen aangeven.” 

Wat zijn tijden van strijd?
“Als er bij mensen op de afdeling dingen anders worden georganiseerd, dan komt er een noodkreet. Organisatieverandering klinkt altijd spannend. Ik zorg er op zo’n moment voor dat medewerkers gehoord worden door de juiste mensen. Je baan verliezen of een keiharde reorganisatie gebeurt gelukkig niet zo snel door de Nederlandse wetgeving. Maar ik krijg wel vragen als: gaat mijn baan er anders uitzien of krijg ik een andere leidinggevende? En wat doet dat dan voor het team?” 

U kunt u grenzen goed aangeven, maar de werkdruk is behoorlijk hoog geweest op de VU, speelt dit nog bij personeel?
“Ja, dat merken we vooral bij VUture, een plan voor een aantrekkelijker werkomgeving. Medewerkers willen hun werk wel anders doen en iedereen wil dat de werkdruk minder wordt, maar hoe gaat dat er dan uitzien? Daar zijn we nog mee bezig. Het is een ingewikkelde puzzel, dus de OR en het college van bestuur voeren die gesprekken nog. Hoe krijg je die lagere werkdruk het beste voor elkaar? Daar zit een spanning op.” 

VUture gaat over de toekomst, hoe ziet die eruit voor u?
“Voor mij is het belangrijk dat we intern goede afspraken maken over hoe we samenwerken én de medewerkers meer opzoeken door bijeenkomsten en forums. We zijn daar tijdens verkiezingstijd veel mee bezig en dan leeft die verbinding op, maar dat moeten we blijven doen. Zodat de medewerkers zien dat we zinnige dingen voor ze doen.” 

Welke belangrijke onderwerpen spelen er nog meer bij personeel?
“Hoe je een goede dialoog houdt over wat er in Israël en Palestina gebeurt. We merken dat medewerkers dat spannend vinden. Hoe ga je een gesprek aan op de campus, met docenten en studenten?” 

Wat voor advies geven jullie dan?
“Blijf de dialoog voeren en neem die spanning weg. Het is een heel ingewikkeld onderwerp en het is echt heel erg zoeken. Het bestuur gaat er uiteindelijk over en daar hebben we korte lijntjes mee. Je wilt dat medewerkers zich veilig voelen om zich uit te kunnen spreken, maar het is heel lang geleden dat een onderwerp zo heftig is geweest.” 

‘Hoe hou je een goede dialoog over Israël en Palestina? Medewerkers vinden dat spannend’

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.