Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 november 2024

Campus
& Cultuur

Oud-bestuurder René Smit moest VU terugbetalen

De vertrekregeling van oud-collegevoorzitter René Smit is niet in strijd met de eisen van de Wet Normering Topinkomens (WNT). Ook voldoen de sabbatical en schadeloosstelling van oud Rector Magnificus Lex Bouter aan de WNT. Dat is de conclusie van het onderzoek dat de onderwijsinspectie heeft gedaan op verzoek van de minister van OCW.

Terugbetalen

Wel was de ontslagvergoeding die Smit had gekregen volgens de Inspectie 2.125 euro te hoog. Dat bedrag heeft Smit inmiddels terugbetaald aan de VU.  Bouter hoeft niets terug te betalen. 

Verwerpelijk

Een jaar geleden ontstond er commotie rondom de hoeveelheid geld die beide bestuurders bij hun vertrek hadden meegekregen. Smit kreeg bij zijn vertrek een jaarsalaris van 242.645 euro mee, plus een half jaar salaris vanwege zijn opzegtermijn. Bouter, die nu hoogleraar Integriteit is, kreeg zijn salaris als rector nog vijf maanden doorbetaald plus een sabbatical van een jaar tegen een hoogleraarssalaris, wat opgeteld ook ongeveer op tweeënhalve ton neerkwam. De OR noemde dit destijds ‘moreel verwerpelijk’ en eiste dat de beide heren hun vertrekpremies zouden terugbetalen. De bestuurders waren daar niet toe bereid.

Schadeloosstelling

De inspectie oordeelt nu dat die bedragen niet onterecht zijn toegekend: de herbenoeming van Smit in juli 2013 was volgens de inspectie nodig om de continuïteit van bestuur te waarborgen. De werving en selectie van een nieuwe voorzitter was toen al wel gaande.

Toch werd in het nieuwe contract van Smit dat weer voor vier jaar geldig was, opgenomen dat hij recht zou hebben op schadelloosstelling als hij zonder dringende reden voortijdig zou worden ontslagen. Dat gebeurde in december omdat er een nieuwe collegevoorziter, Jaap Winter, was gevonden. 

Volgens de onderwijsinspectie is de kantonrechtersformule terecht gehanteerd bij het bepalen van die ontslagvergoeding, maar had het bedrag wel zo’n tweeduizend euro lager moeten uitvallen omdat Smit als hij zijn contract wel had uitgediend een salarisverlaging had gekregen (om dichterbij de Balkenendenorm uit te komen). In de 242.646 euro die Smit en de VU overeenkwamen is die salarisverlaging niet meegenoemen.

Maximum niet geldig

Het maximum van 75.000 euro ontslagvergoeding dat is vastgelegd in de WNT was voor Smit nog niet van toepassing omdat hij voor 2013 in dienst was gestreden.  Lex Bouter stapte in maart 2013 op als rector en begon 1 mei 2014 na een sabbatical als hoogleraar Methodologie en integriteit bij de VU en VU medisch centrum. (WV)

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.