Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 december 2024

Campus
& Cultuur

‘Ontmoediging? Wij geven hbo’ers juist een prikkel’

‘De VU voert geen ontmoedigingsbeleid voor hbo-instromers’, schreven we twee weken geleden. Daar is Martijn Kamminga, die accountancy studeert aan de faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde, het niet mee eens.

Hbo-instromers moeten de zogenaamde GMAT-toets doen, om de geschiktheid voor een universitaire opleiding te meten. Als ze die halen, mogen ze de premaster doen, het voorbereidende jaar voor hbo-instromers. Die toets vergt veel voorbereiding, schrijft Kamminga: ‘Reken maar makkelijk vier maanden à 32 uur per week. Dit alleen al is een horde, ik heb het zelf ondervonden.’

De VU eist een minimale score bij de GMAT van minstens 550 punten. Bij de oefentoetsen die Kamminga deed, haalde hij die score nooit. Toch had hij geluk: de toets werd voor zijn opleiding afgeschaft. ‘Nu zit ik bij de top vijf procent van mijn klas en zal ik deze zomer afstuderen.’

De toets kost ook nog eens een bom duiten: 250 dollar. De VU biedt een cursus aan ter voorbereiding op de GMAT: 645 euro, ‘exclusief literatuur’.

Analytisch denkvermogen

“Dat is geen maatregel om hbo-instromers te ontmoedigen”, zegt decaan Willem Verschoor van de economische faculteit. Volgens hem is het juist een “positieve prikkel”. “Voor een master economie of bedrijfskunde is een bepaald analytisch denkvermogen nodig dat met die GMAT wordt getest. Voor de invoering ervan schreven zich jaarlijks vijfhonderd hbo’ers in waarvan veertig procent uiteindelijk uitviel. Nu worden er 120 hbo’ers toegelaten met een uitval van nog geen procent, nagenoeg verwaarloosbaar.”

Dat bewijst de waarde van de GMAT volgens Verschoor. “Andere universiteiten hanteren een numerus fixus, die laten dertig, veertig hbo’ers toe, ik zou zeggen dat die GMAT een groot succes is voor doorstromende hbo’ers.”

Sommige specialistische opleidingen, zoals accountancy, eisen inderdaad geen GMAT meer. “Die hebben een tailor-made schakelprogramma”, aldus Verschoor.

Verwachtingsmanagement

De decaan benadrukt dat zijn faculteit graag iedereen de kans wil bieden om te ‘stapelen’, dus na een hbo-opleiding een universitaire studie te volgen.

“Maar het is belangrijk dat je weet wat dat betekent en wat je kunt verwachten. Een hbo-opleiding is namelijk een ander soort opleiding dan die aan een universiteit. We willen voorkomen dat studenten onnodig worden teleurgesteld, noem het ‘verwachtingsmanagement’.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.