Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 november 2024

Campus
& Cultuur

Medewerkers verdrietig over herschikking werkplekken

De VU is aan het schuiven met de werkplekken, omdat er weinig ruimte is en niet iedereen op elk moment op de campus werkt. Bij de ondernemingsraad is niet iedereen daar blij mee.

De VU is bezig met een “herschikking” van de toegewezen ruimte voor medewerkers in het hoofdgebouw en het Transitorium (aan de Van der Boechorststraat), wat erop neerkomt dat ze minder ruimte moeten delen met meer mensen.  

Daar is niet iedereen even verguld mee. “Hebben we daar als ondernemingsraad nog iets over te zeggen?” wilde een OR-lid weten tijdens een vergadering van de OR met het college van bestuur. Sommige medewerkers ontdekten tot hun ontzetting dat ze geacht worden één of twee dagen thuis te werken, terwijl ze dat helemaal niet willen of kunnen.  

Logische puzzel 

Directeur Franc van Nunen van de facilitaire campusorganisatie legde uit dat de geplande herschikking het gevolg was van een “logische puzzel”. De VU heeft een beperkte hoeveelheid ruimte, een groeiend aantal studenten en medewerkers en er is niet heel veel mogelijk om dat passend te krijgen. De uitkomst van de puzzel is onvermijdelijk, leek Van Nunen te bedoelen. Hoe de verschillende eenheden en diensten dat intern oplossen – wie blijft er thuis, wie komt er naar de VU – daar moeten de medewerkers en hun leidinggevenden zelf zien uit te komen door afspraken te maken. 

Daarop reageerde een ander OR-lid, een directe getroffene door de herschikking: “Maar we kúnnen geen afspraken maken, want er is niet genoeg ruimte!” 

Het OR-lid, dat zijn bewondering uitsprak voor de “militaire precisie” waarmee de FCO de “schuifpuzzel met gewijzigde parameters” had opgelost, protesteerde dat er evenwel geen rekening is gehouden met de gevolgen voor het personeel. “Dit is volgens mij dan ook geen FCO-zaak, maar een zaak voor onder andere het HRM.” 

Geen eenheidsworst 

Maar er kwam geen steun van Renée Andrée Koornstra, directeur HRM. Ook die vindt dat medewerkers met elkaar en hun leidinggevenden moeten bepalen hoe de bezetting op hun eenheden wordt geregeld. “We voeren geen centraal beleid op dat gebied. De VU is geen eenheidsworst, iedere eenheid is anders.” 

Veel VU-medewerkers vinden het namelijk fijn om een à twee dagen thuis te werken. De FCO heeft haar herschikking mede gebaseerd op tellingen van de bezetting van de ruimtes op de campus. Omdat de bezetting op de meeste eenheden nooit compleet is, kunnen die volgens de FCO toe met minder ruimte dan ze nu hebben. Maar blijkbaar moeten ook de eenheden waar de bezetting wél compleet is, inleveren. 

Overigens zit er ook verschuiving in de momenten waarop medewerkers thuis werken. Meteen na de coronacrisis, toen de VU weer onbeperkt openging, bleven veel medewerkers op maandag en dinsdag thuis. Nu is dat op woensdag en donderdag. 

Van gedachten veranderd 

Volgens een OR-lid is de VU wat dat betreft ook van gedachten veranderd. “Eerst moest iedereen naar de campus komen, omdat online onderwijs niet echt was, en nu moeten we thuiswerken. Dat is geen consistent verhaal.” 

Een ander lid stelde voor om het woord “herschikking” niet meer te gebruiken, omdat het feitelijk over verhuizingen gaat.  

Één reactie

  1. In de eerste regel schrijft het anonieme OR-lid dat het collega OR lid op eigen titel sprak. Dat is niet het geval. Het OR-lid sprak namens de OR en dat was in een vergadering daarvoor besproken.
    Marius Rietdijk, voorzitter Ondernemingsraad

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.