Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
10 december 2024

Campus
& Cultuur

Langstudeerboete wordt geschrapt. Zegt De Telegraaf

Net als de forensentaks willen de VVD en de PvdA naar verwachting ook de langstudeerboete afschaffen. Dat meldt De Telegraaf vandaag, op basis van anonieme bronnen.

De langstudeerboete van ruim drieduizend euro wordt vanaf dit studiejaar opgelegd aan studenten die langer dan een jaar uitlopen in hun bachelor- of masteropleiding. Wordt de maatregel afgeschaft door het nieuwe kabinet, dan heeft de schatkist in 2013 een tekort van bijna vierhonderd miljoen euro.

Om dat tekort te dekken zouden de partijen het zogenoemde vitaliteitspakket willen opofferen. Dat is bedoeld om oudere werknemers langer aan het werk te houden. Ook zoeken ze geld “bij de WW-premie”, aldus De Telegraaf.

De PvdA en de VVD pleiten al jaren voor afschaffing van de basisbeurs en invoering van een ‘sociaal leenstelsel’. Het CDA was daar tegen en pleitte voor een langstudeerboete. Als compromis zou alleen de basisbeurs voor masterstudenten worden afgeschaft. De boete kwam er, maar het leenstelsel voor masterstudenten niet, omdat het kabinet viel.

Tijdens de verkiezingscampagne trok ook het CDA de handen af van de langstudeermaatregel. Het lukte de Tweede Kamer niet meer om hem voor 1 september af te schaffen. Daarvoor is een wetswijziging nodig die door Tweede en Eerste Kamer moet worden goedgekeurd.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt de afschaffing van de basisbeurs vanochtend “buitengewoon dom”: “De langstudeerboete bedraagt drieduizend euro, een leenstelsel minstens dertienduizend euro. Het gaat van kwaad tot erger. Jongeren zullen massaal afzien van een hogere opleiding.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.