Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 november 2024

Campus
& Cultuur

Keuzegids: VU zakt in ranking, maar met vier ‘topopleidingen’

De VU zakt van een tweede naar een gedeelde derde plaats in de nieuwe Keuzegids Universiteiten, maar zegt toch ‘enorm trots’ te zijn. ‘Onze docenten en ondersteuners hebben een topprestatie geleverd.’

VU is ‘enorm trots’

De VU toont zich helemaal niet ontevreden over haar positie in de Keuzegids. Daaruit blijkt dat VU-studenten het tevredenst zijn over de opleidingen Aardwetenschappen, Biologie, Geneeskunde en Theologie. Daardoor krijgen ze het predicaat ‘topopleiding’. De opleidingen Geschiedenis, Medische Natuurwetenschappen, Farmaceutische Wetenschappen, Sociologie, Philosophy, Politics & Economics, Communicatie- en Informatie Wetenschappen, Econometrie en Operationele Research , Media, Kunst, Design en Architectuur scoren in de gids vier van de vijf sterren.

Voorzitter van het college van bestuur Mirjam van Praag zegt “enorm trots” te zijn. “Onze docenten en ondersteuners hebben een topprestatie geleverd, zeker gezien de moeilijke omstandigheden door COVID-19 en de hoge werkdruk.”

Maar niet alle opleidingen scoren even goed en sommige (bijvoorbeeld rechtsgeleerdheid en biomedical sciences) zelfs slecht. “We gaan uiteraard verbeteringen aanbrengen waar die door de NSE gesuggereerd worden”, aldus Van Praag. “Deze feedback van studenten is waardevol voor ons.” (PB)

Wat zijn de beste bacheloropleidingen van Nederland? En welke universiteiten bieden over het algemeen goed onderwijs aan? De Keuzegids Universiteiten probeert studiekiezers een handje te helpen.

De makers kijken per opleiding naar de studentenoordelen over de inhoud, docenten, toetsing, sfeer en voorbereiding op de loopbaan. Ook weegt mee hoeveel studenten het tweede jaar bereiken en hoeveel er binnen vijf jaar hun diploma behalen.

Daar rolt elk jaar ook een vergelijking van universiteiten uit: wie heeft het beste onderwijs? Om die toch al lastige vergelijking zuiver te houden, staan er twee ranglijstjes in de Keuzegids: van de ‘brede’ universiteiten met veel faculteiten en de ‘overige’ universiteiten.

Sprongetje

De huidige ranglijsten verschillen nogal van vorig jaar. Van de brede universiteiten maakt Utrecht een sprongetje van de derde naar de eerste plaats, terwijl de VU Amsterdam van de tweede plaats naar een gedeelde derde plaats is gezakt (die ze samen met Groningen en Leiden deelt).

De VU scoort op het gebied van interdisciplinaire opleidingen gemiddeld, maar haalt een plus voor kunst en cultuur en aarde en milieu. Op de andere vakgebieden krijgen de nummers drie een gemiddelde of ondergemiddelde waardering. Voor taal en communicatie hebben ze alle drie bijvoorbeeld een gemiddelde score en voor exact en informatica een min.

Bij de ‘overige’ universiteiten valt Enschede op. Deze technische universiteit was vorig jaar nog duidelijk nummer twee en zakt nu naar de vierde positie. Maar Wageningen staat nog altijd stijf bovenaan en de Erasmus Universiteit Rotterdam is wederom hekkensluiter.

De verschuivingen zijn te verklaren. De studentenoordelen komen uit de Nationale Studenten Enquête, en na allerlei getouwtrek is de vragenlijst vernieuwd. Daardoor is de vergelijking met voorgaande jaren niet goed te maken, meent de Keuzegids.

Beperking

Je kunt ook zeggen, het brengt de beperking van zulke lijstjes aan het licht. Kennelijk zijn de uitersten wel redelijk te zien (Wageningen en Rotterdam), maar zijn de verschillen daartussen nogal klein, zodat een nieuwe vragenlijst zomaar voor flinke verschuivingen kan zorgen.

Maar het kan ook zijn dat er in twee jaar tijd gewoon het een en ander is veranderd. De vragenlijst ging vorig jaar niet door omdat de instellingen hun handen vol hadden aan de coronacrisis, en een bacheloropleiding duurt in principe maar drie jaar. Er zitten nu andere studenten in een heel andere situatie – zeker in het voorjaar, toen de enquête werd afgenomen.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat de VU drie topopleidingen heeft, maar dat blijken er vier te zijn. Dit is aangepast.

 

Ranglijst Keuzegids Universiteiten 2022

 

Brede universiteiten

   

Utrecht UU

   

64,5

Nijmegen RU

   

64

Leiden/Den Haag UL

 

57,5

Groningen RUG 

   

57,5

Amsterdam VU

   

57,5

Amsterdam UvA

   

56

         

Overige universiteiten

   

Wageningen WUR

   

70

Open Universiteit

   

66,5

Maastricht UM

   

65

Enschede UT

   

64,5

Tilburg TiU

   

63

Eindhoven TU/e

   

59

Delft TUD

   

57,5

Rotterdam EUR

   

55,5

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.