Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 januari 2025

Campus
& Cultuur

V.l.n.r: Karim Hashem, Michiel Jongejan en Sharif Tairie

‘Kennis is belangrijk, kennissen nog belangrijker’

“Toen ik hier studeerde, kwam mijn vader op vakantie naar Nederland en leidde ik hem rond op de VU. Ik groette allemaal studenten die ik kende en dacht: mijn vader zal wel trots zijn. Maar nee, hij werd steeds bozer!”

Tanja Jadnanansing, voormalig Tweede Kamerlid en bestuursvoorzitter van het stadsdeel Zuidoost, spreekt ongeveer vijftig studenten toe op het carrière-evenement op het campusplein afgelopen woensdagmiddag. “Ik vroeg: Waarom bent u boos, papa? Hij zei: Jij groet alleen maar Surinaamse studenten! Heb je geen kennisgemaakt met Turks-Nederlandse studenten, met studenten van al die culturen die hier rondlopen? Als ik had gewild dat je Surinamers zou ontmoeten, had ik je in Suriname kunnen laten studeren.”

Daar gaat het vanmiddag over: de ontmoeting tussen studenten die elkaar minder vanzelfsprekend opzoeken. Vijf VU-verenigingen, de universitaire studentenraad, het Concertgebouw en een paar jongerenverenigingen hebben de middag, onder de naam Bridging Succes, samen opgezet en in januari volgt een groter evenement in het Concertgebouw.

Bridging Succes op de VU

Dit is netwerken

Direct aan het begin krijgen de studenten een opdracht van presentator Karim Hashem: “Zoek iemand die je niet kent en vertel elkaar wie je bent en wat je wilt worden. Je krijgt één minuut om zoveel mogelijk mensen te spreken.” Iedereen staat op, loopt op een ander af en begint geanimeerd te praten. Na de minuut tipt Hashem: “Dit is netwerken: onbevangen op mensen aflopen en zeggen wie je bent en wat je later worden wilt.” Na nog een opdracht zit geen student meer naast een bekende.

Jadnanansing is een van de drie sprekers die hun levensloopverhaal vertellen aan de studenten, om ze daarmee advies te geven voor succes in hun loopbaan. “In Paramaribo, in de Keizerstraat, staat een groen gebouw”, vertelt ze. “Met zwarte letters staat op de gevel: Kennis is belangrijk, kennissen nog belangrijker.” Die stelling wil ze de studenten meegeven.

Tanja Jadnanansing op de VU

Tanja’s jus

“Ik rook niet, ik drink niet en ik eet vegetarisch. Maar waar worden de meeste zaken gedaan? Bij de borrel! Als ik daar niet heen ga, kom ik nooit aan de kennissen die me verder helpen in mijn carrière. Bij de NOS hadden we elke vrijdag een borrel. Er was allemaal bier en één kan jus d’orange. Daarop stond: Niet aankomen, van Tanja.” Ze grapt: “Toen wist ik dat ik het gemaakt had.”

Netwerken is belangrijk, is haar boodschap. Maar ook: doe het niet alleen voor jezelf. Ze steekt niet onder stoelen of banken dat ze ook zelf belangen heeft om hier te staan. “Succes staat of valt met wat je ook voor een ander wilt doen. Ik hoop dat jullie, gezegend met een goed stel hersenen, je steentje wilt bijdragen in stadsdeel Zuidoost. Er zijn daar heel veel slimme kinderen, maar helaas zijn er niet genoeg mensen die dat zien.”

Sharif Tairie op de VU

Hartstocht volgen

Ook spreker Michiel Jongejan, manager PR en perscontacten bij het Concertgebouw, zegt recht voor z’n raap dat hij hoopt studenten naar zijn organisatie toe te krijgen. En ook hij heeft nuttig carrièreadvies. Hij studeerde twee jaar biofarmaceutische wetenschappen en biomedische wetenschappen voor hij toch maar zijn hartstocht ging volgen: de muziek. Hij stelt: “De brug naar succes begint niet bij het afronden van een studie, maar bij weten wie je bent.”

Tandarts Sharif Tairie koos eerst helemaal niet voor waar zijn hart lag. “Ik wilde het liefst dierenonderzoeker worden, maar ik kon geen keuze maken voor welk dier. Toen wilde ik geneeskunde doen, maar ik vond het inhumaan dat je in je spreekkamer een vader van kleine kinderen moest vertellen dat hij kanker had om daarna zelf ’s avonds lekker met je eigen gezin aan tafel te zitten. Toen werd het tandheelkunde, omdat ik bij mijn oudere broer zag dat je daarmee direct mensen kunt verlossen van hun kwaaltjes.”

Bridging Succes op de VU

Waar zijn de tandartsen?

Maar op het moment dat de vluchtelingenproblematiek begon, zag hij dat het anders was. “Overal zag je Artsen Zonder Grenzen, en geneeskundestudenten die zich inzetten voor vluchtelingen. En waar waren de tandartsen? Die reden als hun dag erop zat in hun Porsche naar huis.”

Voor Tairie betekent die Porsche niet dat je succes hebt. Hij wilde iets voor mensen doen en mailde alle daklozenorganisaties in Nederland. Met hulp van de Amsterdamse daklozenorganisatie De Regenboog heeft hij met zijn organisatie Dentist for Humanity inmiddels bijna tweehonderd mensen kosteloos geholpen met hun gebitten (lees ook het interview in Advalvas van oktober 2017).

Succes is gecreëerd

Zijn stelling is dan ook: succes is een illusie die door de maatschappij gecreëerd is om ons harder te laten werken. “Ben je succesvol als je die Porsche hebt? Of misschien als je vader bent van twee kinderen? Of als je gelukkig bent? Succes is wat je voor jezelf definieert.”

Voor de studenten die aan het eind van het evenement nog steeds niet goed weten hoe ze dat nou moeten doen, netwerken, hebben de sprekers nog wat tips. Stap uit je comfortzone, durf te doen en wees een beetje brutaal, zegt Tairie. Jongejan: stel jezelf tot doel om deze week tien nieuwe mensen te leren kennen. En Jadnanansing? Die haast zich inmiddels op de fiets naar een vergadering van het stadsdeel.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.