Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 januari 2025

Campus
& Cultuur

Kamerleden willen alternatief voor boete ov-studentenkaart

Krijgen studenten straks driehonderd euro boete als ze hun ov-studentenkaart een paar weken te laat stopzetten? Kamerleden zien daar weinig in en pleiten voor andere oplossingen.

Als het aan het kabinet ligt, betalen studenten vanaf 1 januari 2017 een hogere boete wanneer ze hun ‘studentenreisproduct’ niet op tijd van hun ov-chipkaart halen. Het bedrag stijgt van tweehonderd naar driehonderd euro.

Beter idee

Kamerleden reageren sceptisch. “Een eventuele verhoging na een aantal maanden misbruik kan ik me voorstellen”, zegt Pieter Duisenberg van regeringspartij VVD, “maar ik zie nu nog niet waarom dit bedrag direct van tweehonderd naar driehonderd euro dient te worden verhoogd.”

Ook zijn coalitiegenoot Mohammed Mohandis van de PvdA denkt dat zo’n stapsgewijze verhoging van de boete een beter idee is. “Bewuste misbruik moet je aanpakken, maar de boete mag geen melkkoe worden. Stel dat het niet werkt, gaat de boete dan volgend jaar omhoog naar vijfhonderd euro? Het ministerie van OCW mag wel iets creatiever zijn.”

Deskundigen van de TU Delft opperden vorige week dat een verlopen ov-studentenkaart wellicht op een zwarte lijst kan worden gezet. Dan kunnen de (oud)studenten er niet meer mee reizen.

Coulance

Zo’n soort oplossing zou volgens de Kamer het best zijn. “Het is zeer merkwaardig dat anno 2016 geen mogelijkheid bestaat om op afstand de kaart ongeldig te maken na afloop van het reisrecht”, vindt Paul van Meenen (D66). “Als die mogelijkheid er volgens deze deskundigen wel kan zijn, dient die benut te worden. Anders moeten studenten ten minste een maand coulance krijgen.”

Vorige week bleek dat duizenden (oud)studenten tegen de boete aanlopen. De meesten zetten hun kaart dan alsnog stop, maar ongeveer één op de tien neemt de boete een jaar later nog steeds voor lief en blijft met het studentenreisproduct doorreizen. Dat is voor hen waarschijnlijk goedkoper dan een gewoon ov-abonnement.

Technologische oplossing

Studentenorganisaties ISO en LSVb hebben deze week een gezamenlijke brief aan de Kamerleden van de onderwijscommissie gestuurd waarin ze voor een stapsgewijs oplopende boete pleiten: dat zou slordige (oud)studenten ontzien, terwijl het misbruik toch wordt aangepakt. Ook vinden de studenten dat er beter naar een technologische oplossing gekeken moet worden.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk is het daarmee eens. Hij grijpt de gelegenheid aan om minister Bussemaker een veeg uit de pan te geven. Zij zou zelf een boete moeten krijgen, stelt hij, vanwege haar voorstellen om studenten vooral buiten de spits te laten reizen. “Het is bizar dat lestijden moeten worden aangepast om te voldoen aan de bezuinigingshonger van het ministerie.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.