Dit bestuur stond al jaren op je lijstje. Waarom wilde je dat zo graag?
“De positie van studenten gaat mij aan het hart. Woningnood, sociale isolatie, digitaal leren tijdens een pandemie, prestatiedruk… De impact hiervan wordt door de politiek vaak onderschat, terwijl alle zaken op orde moeten zijn voordat je aan leren toekomt. Ook weten studenten vaak niet wat hun rechten zijn. Het mooie aan de LSVb vind ik dat we alle hbo- en wo-studenten vertegenwoordigen en veel samenwerken met andere partijen. We zijn echt de stem van de student.”
Je bent aan het afstuderen. Ben je daarna nog wel welkom bij de LSVb?
“Sterker nog: deze bestuursfunctie kost zoveel tijd dat het eigenlijk niet kan naast een volledige studie. De functie is meer dan fulltime, zo’n vijftig uur per week. Het bestuur bestaat daarom vaak uit leden die net zijn afgestudeerd of hun studie tijdelijk stopzetten. De regel is dat je tot twee jaar na het einde van je studie bestuurslid mag worden.”
De bestuurswissel is op 25 juni. Kun je tot die tijd achteroverleunen?
“Allesbehalve, ik heb amper tijd om af te studeren. Als toekomstig bestuur hebben we nu al twee inwerkdagen per week. We krijgen dan trainingen, hebben teambuildingsactiviteiten en bouwen dossierkennis op. Vanaf half mei lopen we fulltime mee met het huidige bestuur. Het inwerken is intensief én spannend, maar in de goede zin van het woord.”
Weet je al welke taken jij als vicevoorzitter krijgt?
“We moeten de portefeuilles nog verdelen, maar ik weet dat ik in elk geval de politieke lobby krijg. Dat betekent onder meer dat ik tijdens debatten ga appen met Kamerleden om de studentenstem te laten horen. Na de voorzitter ben ik de tweede persoon op het gebied van persvoorlichting. Ik krijg gelukkig nog mediatraining, want zo vaak stond ik tot nu toe niet voor een camera.”
Waar kijk je het meest naar uit in het bestuursjaar? En waar het meest tegenop?
“Het leukst vind ik de diversiteit. Ik wil meer leren over het politieke debat, maar ook over onderwijs, het leiden van een organisatie, het samenwerken met een team. Onze vakbond is een platte organisatie, maar heeft wel 25 medewerkers die wij als bestuur gaan aansturen.
“Tegelijkertijd zal ik een stuk sociaal leven moeten inleveren. Je hebt maar één jaar om te knallen als bestuur, dus andere dingen komen op een lager pitje te staan. Even spontaan beachvolleyballen zit er waarschijnlijk niet meer in.”
Heb je al een plan van aanpak voor jezelf bedacht?
“Ik hou ervan in gesprek te gaan met verschillende partijen en ga niet direct de barricades op. Dat neemt niet weg dat ik ook erg doelgericht ben, want harmonie staat niet boven alles. Protesten kunnen leiden tot resultaat. In de politieke lobby wil ik het verhaal vanuit het perspectief van de betrokkenen vertellen. Inclusie is een van mijn speerpunten. Als het gaat over rolstoeltoegankelijkheid, wil ik dus mensen erbij betrekken die daar uit eerste hand ervaring mee hebben.”
Is er een persoonlijke missie die je hoopt te vervullen?
“Studentenwelzijn is een van de redenen dat ik heb gesolliciteerd. Het gaat onder meer over prestatiedruk: als student zou je alles moeten kunnen en mogen, maar daardoor heb je ook constant het gevoel tegen de rest op te boksen. Je studie zou niets waard zijn zonder bestuursjaar, een jaar in het buitenland, et cetera. Die druk is gevaarlijk. Je kunt niet leren als het niet goed met je gaat. Jezelf goed leren kennen zou daarom een fundamenteel onderdeel moeten zijn van het onderwijs.”