Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juni 2024

Campus
& Cultuur

‘Internationale studenten ongelofelijk welkom aan de VU’

Voorzitter Mirjam van Praag van het college van bestuur krijgt signalen dat internationale studenten zich niet welkom voelen. ‘Absoluut niet nodig’, zegt zij.

Internationale studenten zijn ongelofelijk welkom aan de VU, laat voorzitter Mirjam van Praag van het college van bestuur weten. Ze zegt geluiden te horen van internationale studenten die zich ongewenst voelen vanwege de huidige discussie over de internationalisering van de Nederlandse universiteiten. “Ik vind het heel vervelend dat dit gevoel bestaat, en wat de VU betreft, is het absoluut niet nodig”, zei ze tijdens een vergadering met de universitaire studentenraad en de ondernemingsraad.

Aanleiding was de brief over internationalisering die minister van onderwijs Robbert Dijkgraaf eind vorige maand aan de Tweede Kamer stuurde. Volgens sommige mensen zijn er te veel internationale studenten, waardoor de woningmarkt, de onderwijskwaliteit en de Nederlandse taal onder druk komen te staan. Daarom zoekt de minister naar manieren om de instroom te beperken en wil hij dat internationale studenten verplicht Nederlands leren.

Ook aan de VU wordt gemopperd over het Engels dat op veel bijeenkomsten wordt gesproken. De aanvoerder van de Vrijmoedige Studentenpartij, Marlon Uljee, die bij de laatste studentenraadsverkiezingen twee zetels in de universitaire studentenraad won, weigerde op een verkiezingsdebat bijvoorbeeld Engels te spreken, omdat dat volgens hem ‘exemplarisch voor de vergaande internationalisering hier op de VU.’