Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 december 2024

Campus
& Cultuur

‘Ik wil dat het niet uitmaakt uit welk nest je komt’

Masterstudent neuropsychologie Robine van Eck (25) staat op de kandidatenlijst van de politieke partij Volt. “In plaats van zeuren over waar ik het niet mee eens ben, kan ik er ook zelf wat aan doen.”

En waarom wil je specifiek bij Volt politiek actief zijn?
“Volt is echt iets anders dan de al bestaande partijen. We zoeken pragmatisch en evidence-based naar oplossingen, en dan op Europees niveau. Nederland is gewend om naar internationale problemen te kijken met een nationaal perspectief. Internationale problemen als klimaat en migratie kun je alleen oplossen met Europese samenwerking.”

Volt Nederland De Nederlandse tak van de Europese partij werd in juni 2018 opgericht en noemt zichzelf ‘samenbrengers, waarmakers en vooruitdenkers’. Met de 35-jarige lijsttrekker Laurens Dassen doen ze in de komende verkiezingen een eerste gooi naar een plek in de Tweede Kamer. Robine van Eck staat op de 24ste plaats. Meer info op Volt Nederland.

Dat klinkt als een nobel doel. Hoe bereiken jullie dat?  
“We werken via een online platform met Volt-leden uit alle Europese landen. We zijn echt een grassroots partij. De lijntjes zijn kort, alle leden hebben contact met elkaar. We bespreken bijvoorbeeld het schoolsysteem in Finland, de digitale overheid in Estland en de burgerfora in Ierland. Dan delen we met elkaar wat wel en wat niet werkt.”

Welke plannen staan er verder op de agenda? Is je studie nog van invloed op de partijpunten waarvoor jij je hard wilt maken?
“We willen de basisbeurs terug, en het makkelijker maken om wetenschappelijke kennis uit te wisselen tussen universiteiten, ook buiten Nederland. Verder heeft de coronacrisis op een harde manier blootgelegd hoe de zorg in Nederland is georganiseerd. We willen bijvoorbeeld het beroep van verpleegkundigen weer aantrekkelijker maken.”

“Vanuit mijn master ben ik geïnteresseerd in de relatie tussen de mentale en fysieke gezondheid. Dit perspectief is belangrijk bij bijvoorbeeld de coronamaatregelen. Er zitten geen gedragswetenschappers in de Tweede Kamer. Ik denk dan: hoe kan een groep mensen nou beslissingen maken over andere mensen, zonder te weten hoe zij van binnen werken. In plaats van daarover zeuren, dacht ik: ik kan er ook zelf wat aan doen.”

Jullie hebben het imago een jongerenpartij te zijn. Klopt dat wel?
“Dat zijn we in essentie niet. We hebben ook geen jongerenafdeling binnen de partij. We zijn wel een partij waar veel jongeren lid zijn, en waar ze de kans krijgen hun mening te laten horen. Bij veel partijen word je pas gehoord nadat je al jarenlang actief bent in de politiek, wij vinden het juist belangrijk dat iedereen zich verkiesbaar zou moeten kunnen stellen. Nieuwe mensen in de politiek hebben vaak ook het voordeel dat ze dichter bij de burger staan. Er staat ook iemand van negentien op onze kandidatenlijst. Het is voor mensen van alle leeftijden mogelijk om zich bij ons verkiesbaar te stellen. We willen een weerspiegeling zijn van het hele volk.”

En buiten leeftijd dan? In hoeverre zijn jullie verder een weergave van het volk? In campagnefoto’s en filmpjes zag ik alleen maar witte mensen van rond dezelfde leeftijd voorbijkomen.
“De tendens is wel een beetje dat hoogopgeleide, witte mensen de politiek ingaan. Maar we hebben een inclusieve kandidatenlijst en ledenbasis. Zo hebben we volledige man/vrouw-pariteit. Met ons diversiteitscluster proberen we zo veel mogelijk verschillende mensen te bereiken. Daar zitten bijvoorbeeld ook mensen uit de lhbtqia+-gemeenschap in. Huidskleur zegt ook niet alles. Ik ben zelf opgegroeid in Hilversum, omringd door mensen die het goed voor elkaar hadden. Maar ik ben altijd in contact gebleven met mensen over heel Europa verspreid en ben na de middelbare school bewust op zoek gegaan naar nieuwe perspectieven. Ik heb daarna in Eindhoven en Italië gewoond, en nu zit ik in Amsterdam.”

Waar zouden jullie jezelf dan plaatsen op de schaal van links tot rechts?Jullie proberen dit jaar voor het eerst in de Tweede Kamer terecht te komen. Gaat dat lukken?
“Om in de Tweede Kamer te komen, hebben we van elk kiesdistrict dertig ondersteuningsverklaringen nodig. We missen nog Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Er moet overal draagvlak zijn voor een nieuwe partij. Bonaire vindt natuurbehoud bijvoorbeeld belangrijk. Dan laten we zien dat we ons daar ook voor willen inzetten. Campagnevoeren gaat verder best moeizaam in deze tijden. Ik merk dat de wat nieuwere rechtse partijen, zoals Forum voor Democratie of Ja21, makkelijker publiciteit krijgen. Zij zorgen voor opspraak, en worden eerder uitgenodigd in talkshows dan andere partijen. Terwijl wij bij de Europese Parlementsverkiezingen 2 procent van de Nederlandse stemmen kregen. Omgerekend zijn dat al 3 zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen.”

“Die vraag krijgen we wel vaker, maar we denken liever niet in hokjes. We kunnen ons met beide kanten identificeren. Zo zijn er dingen van links waar we ons in kunnen vinden, zoals duurzaamheid, progressiviteit en een inclusieve maatschappij. We vinden het belangrijk om een gelijkwaardige, succesvolle economie te creëren. Daarbij focussen we niet alleen op welvaart, maar ook op welzijn. Zo komen links en rechts bij ons samen.”

Een mooi politiek correct antwoord. Is deze kandidaatstelling het begin van je politieke carrière?
“Vroeger ging het aan de keukentafel nooit over koetjes en kalfjes. Ik ben vroeg aan het denken gezet en nieuwsgierig gemaakt naar uiteenlopende meningen. En hoewel ik nooit de ambitie had om de politiek in te gaan, zit ik helemaal op mijn plek. Mocht ik in de Tweede Kamer terechtkomen, zou ik me vooral inzetten voor het creëren van gelijke kansen. Dat het niet uitmaakt uit welk nest je komt: de grachtengordel of een achterstandswijk.”

“Door mijn achtergrond in criminologie zag ik wat er met je kan gebeuren als je weinig kansen krijgt in het leven. Voor hen zou ik verbetering willen. Ik zou dan ook wel willen doorgroeien in de forensische neuropsychologie. De kennis die ik daarin op zou doen, zou ik kunnen vertalen naar de politiek.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.