Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 januari 2025

Campus
& Cultuur

‘Ik kijk constant angstig om me heen’

Series diefstallen in de bètagebouwen zorgen voor onrust en een onveilig gevoel. ‘Er zijn er steeds twee of drie en daarna stopt het weer even.’

De gebouwen van de bètafaculteit, het O2-gebouw en het Wis- en Natuurkundegebouw, worden al maanden geplaagd door diefstallen. Uit de werkkamers zijn laptops, desktopcomputers, externe schijven, tassen, portemonnees en creditcards gestolen. “Mijn laptop is gestolen toen ik een paar minuten uit mijn werkkamer was”, vertelt hoogleraar molecular and computational toxicology Paul Jennings. “Later bleken op hetzelfde moment creditcards van mijn medewerkers en die van de afdeling naast ons te zijn gestolen.”

“Het voelt niet fijn te weten dat er iemand ergens zit te wachten totdat we een paar minuten weg zijn van onze tassen en laptops”, aldus Jennings. “En als onderzoeker is dit ook niet ideaal voor de veiligheid van onze data.”

Ook de laptop van docent Evelina Tutucci van het Systems Biology Lab is gestolen, Volgens Tutucci zijn er steeds golfjes van diefstallen met tussenpozen waarin niets gebeurt. “Mijn laptop is in december gestolen op de eerste verdieping van het O2-gebouw. Die was altijd voor iedereen toegankelijk, wat ik altijd raar heb gevonden.”

De beveiliging heeft de eerste verdieping afgesloten, maar de diefstallen bleven doorgaan. “Ik denk dat het iemand van buiten is die een toegangspas heeft”, zegt Tutucci.”

Waardevolle spullen

De Facilitaire Campus Organisatie (FCO) heeft alle medewerkers een mail gestuurd en geadviseerd geen waardevolle spullen achter te laten. Laptops kunnen worden vastgelegd aan speciale laptopsloten. Maar dat valt niet bij iedereen in even goede aarde. “Ik vind het onacceptabel om tegen onze medewerkers te zeggen dat het hun eigen schuld is omdat ze hun spullen niet in een locker hebben gedaan”, zegt Jennings. “Het is niet onze schuld, het is de schuld van de dieven en van de gebrekkige beveiliging.”

‘Het is niet onze schuld, het is de schuld van de dieven en de gebrekkige beveiliging’

Maar het is wel belangrijk dat medewerkers en studenten zich bewust zijn van de risico’s van hun eigen gedrag, zegt VU-beveiligingshoofd Rob Pel. Niet alleen het onbeheerd achterlaten van waardevolle spullen is het probleem. Mensen laten elkaar ook makkelijk binnen zonder pasje. “Misschien doe je het zelf ook, de deur openhouden voor studenten of medewerkers die met je mee een gang inlopen als je de deur hebt geopend met je pasje, of de deur opendoen voor iemand die aanklopt. Maar je weet niet wie het zijn, en of ze daar wel mogen zijn. Er zijn mensen die misbruik maken van die gastvrijheid.”

‘Het lijkt alsof het op bestelling gebeurt’

Dat de eerste verdieping van het O2-gebouw openbaar is, heeft volgens Pel te maken met het feit dat onderwijsgebouwen een redelijke mate van toegankelijkheid moeten hebben. Namens de FCO heeft hij aangifte bij de politie gedaan van in totaal vijftien gestolen laptops en vier gestolen desktopcomputers in het O2-gebouw en het Wis- en Natuurkundegebouw. “Het lijkt alsof het op bestelling gebeurt. Er zijn steeds twee of drie diefstallen en daarna stopt het weer even.”

De beveiliging heeft verschillende maatregelen genomen. Deuren in het gebouw die tot voor kort de hele dag van het slot waren, zijn nu alleen nog te openen met een pasje. Ook is er gezorgd voor laptopsloten in alle werkkamers en zijn de desktopcomputers beter beveiligd.

Gevoel van achterdocht

Maar behalve materiële schade hebben de diefstallen ook psychische gevolgen. “Ik voel me niet meer veilig, vooral als ik wat later op de dag alleen ben”, zegt Tutucci. “Ik kijk constant om me heen of ik iemand zie die niet op mijn afdeling hoort. Dat constante gevoel van achterdocht is echt niet fijn.”

‘Ik voel me niet meer veilig, vooral als ik wat later op de dag alleen ben’

Tutucci meent dat er een verdachte in beeld is, iemand die op de beelden van beveiligingscamera’s te zien is. Maar beveiligingshoofd Pel maakt snel een einde aan dat hoopvolle gerucht. “De politie heeft de beelden bekeken, maar ze zijn te vaag om iemand te kunnen identificeren. En het is ook niet dezelfde persoon als die kortgeleden voor diefstallen is opgepakt in het ziekenhuis.”

Het risico is groot op plekken op de campus waar het stiller is, zegt Pel. “Elders, bijvoorbeeld in het hoofdgebouw, zit het vol studerende studenten en gebeurt er weinig.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.