De Oekraïense student Lev Medin was vorig jaar geobsedeerd door de oorlog in zijn thuisland, maar richt zich nu ook op andere zaken. “Ik heb geleerd om het onder controle te houden.”
Als orthodoxe christen viert de Oekraïense student Communicatiewetenschappen Lev Medin kerst in januari. Hij genoot desalniettemin van de vakantie in december, die hij heeft doorgebracht met vrienden. Hij was van plan ergens samen te komen met zijn Oekraïense vrienden, die overal in Europa wonen, maar dat is niet gelukt. Hij gaat dit weekend naar Panama, waar zijn vader woont. “Ik heb mijn moeder afgelopen zomer ontmoet in Slowakije, dicht bij de Oekraïense grens. Het was een soort vakantie, het was erg leuk”, zegt hij.
Het is nu bijna een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Medin studeerde toen al aan de VU. Zijn vader had het land net voor het uitbreken van de oorlog verlaten. Beiden zitten nu vast in hun gastland. Ze zouden naar Oekraïne kunnen terugkeren, maar omdat het alle Oekraïense mannen wettelijk verboden is Oekraïne te verlaten, zouden ze daar dan moeten blijven. Medin heeft een broer die in Oekraïne woont en die nog niet is gemobiliseerd om tegen de Russen te vechten. “En ik ben daar heel blij om”, zegt Medin. “Ik heb een paar vrienden verloren in deze oorlog en dat is verschrikkelijk.”
Afgelopen februari was Medin, begrijpelijkerwijs, geobsedeerd door de oorlog. Hij volgde dag en nacht het nieuws en was betrokken bij allerlei acties om het Oekraïense volk te steunen. Op de VU zamelde hij, samen met andere studenten en onderzoekers en met hulp van de VU, goederen, voedsel en geld in om naar Oekraïne te sturen. Hij was bij elke bijeenkomst over Oekraïne, geagiteerd en geïrriteerd als sprekers naar zijn smaak te toegeeflijk waren tegenover de Russen. Medin leek niet veel te slapen. Hij at, dronk en ademde de oorlog in Oekraïne.
Dankbaar
“Ik focus me nu op andere dingen”, zegt hij. “Ik volg de ontwikkelingen op verschillende nieuwsgroepen op Telegram, maar ik heb het leren beheersen. Ik ben er niet meer zo emotioneel bij betrokken.” Andere mensen die bij de hulpacties betrokken waren, stopten al eerder om zich te concentreren op hun dagelijkse bezigheden, hun werk en hun studie. “Er waren maar drie Oekraïners bij de hulpacties betrokken, voor de anderen was de oorlog ver van hun eigen wereld”, zegt Medin. “Maar ik veroordeel niemand, want ik had hetzelfde met de oorlogen in Syrië en Afghanistan. En ik ben de VU dankbaar voor wat zij heeft gedaan, en ik ben Nederland dankbaar voor alle steun en wapens.
Hij is altijd optimistisch geweest over de uitkomst van deze oorlog, en dat is hij nog steeds. “De Russen kregen niet veel grondgebied onder controle, geen belangrijke steden, behalve Kherson en dat hebben we afgelopen november heroverd.” Hij citeert de Tsjetsjeense separatistische leider Dzhokhar Dudaev, vermoord in 1996, die een oorlog tussen Oekraïne en Rusland voorspelde en zei dat “Rusland zal verdwijnen als de Oekraïense zon opkomt”. Het is een populair citaat in nieuwsgroepen waar Oekraïne wordt gesteund. Medin citeert ook Sovjet-generaal Alexander Lebed, die in 2002 bij een ongeval om het leven kwam en die zei dat de beste soldaten degenen zijn die niets te verliezen hebben.
Kernwapens
“We zijn aan het winnen”, zegt hij. “Tenzij Poetin kernwapens inzet. Sommige mensen zeggen dat Oekraïne rond de zomer de hele Krim zal hebben terugveroverd, die sinds 2014 in Russische handen is, maar dat zal moeilijk worden. Poetin maakte echter een grote fout. Heel wat Oekraïners waren voor de oorlog pro-Russisch. Maar wat denk je dat er gebeurt als je ziet dat je familie, vrienden, buren worden gedood door Russische bommen?”
Denkt hij echt dat Rusland kernwapens tegen Oekraïne zou kunnen gebruiken? “Er kan van alles gebeuren”, antwoordt hij. “We geloofden niet dat Rusland dom genoeg zou zijn om ons land echt binnen te vallen en zie wat er gebeurd is.”
Hij denkt niet dat zijn land na de Russische nederlaag ooit weer normale betrekkingen met Rusland zal hebben. “De Oekraïners zullen Rusland nooit vergeven. Ik zie dat gewoon niet gebeuren. Natuurlijk zijn er veel Russen die tegen de oorlog zijn, maar het grootste deel van de Russische bevolking steunt Poetin.” Hij had een tijdje geleden een discussie met twee Russische vrienden, zegt hij. “Een van hen sprak zich uit voor Oekraïne, de ander noemde hem een verrader. Het schokte me, ik kan niet begrijpen dat mensen zo denken.”