Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
3 januari 2025

Campus
& Cultuur

Hoogopgeleiden hebben minder last van cyberpesten

Enge mailtjes van een ex-geliefde, gênante foto’s die viral gaan of een stroom van akelige opmerkingen op Facebook en Twitter… Het blijkt hoogopgeleiden minder vaak te overkomen dan anderen.

Pesten kan ernstige gevolgen hebben. Het leidt soms tot lichamelijke en psychische klachten, en in het ergste geval tot zelfmoord, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek in een nieuw rapport. En cyberpesten is misschien nog wel ernstiger dan andere pesterijen.

Laagdrempelig en anoniem

“Pesten via internet is immers laagdrempelig en anoniem”, aldus het CBS. “Met een druk op de knop staan kwetsende of bedreigende uitspraken, foto’s of filmpjes online, die vaak voor een groot publiek – bekenden en onbekenden – zichtbaar zijn en lang zichtbaar blijven.”

Hoe vaak komt cyberpesten eigenlijk voor, wilde het CBS weten, en wie zijn de slachtoffers? Hoogopgeleiden blijken er minder vaak last van te hebben dan anderen. “Ondanks dat hoogopgeleiden actiever zijn op internet dan lager opgeleiden, zijn hoogopgeleide mannen (2,4 procent) en vrouwen (2,6 procent) het minst vaak slachtoffer van cyberpesten.”

Lesbische vrouwen

Jongeren lopen meer risico dan ouderen, en vrouwen meer dan mannen. Eén op de tien jonge vrouwen (15 tot 25 jaar) heeft ermee te maken, aldus het CBS. Onder de achttien is zelfs één op de zes vrouwen wel eens het slachtoffer van online pesterijen. En niet-westerse allochtone vrouwen zelfs nog iets meer.

Of vrouwen lesbisch zijn of niet maakt voor cyberpesten minder uit. Homoseksuele mannen daarentegen hebben er vaker mee te kampen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.