Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 oktober 2024

Campus
& Cultuur

‘Hoe moet je je eigenlijk gedragen in een operatiekamer?’

Wat te doen als je als geneeskundestudent prikangst hebt? Moet ik echt al die medische studieboeken kopen? Zesdejaars Christina Eecen (24) weet uit eigen ervaring hoeveel vragen je kunt hebben tijdens je medische studie. Op howtodokter.com biedt ze antwoorden.

Hoe je moet dokteren, dat leer je toch juist tijdens de opleiding geneeskunde?
“Klopt, maar dat neemt niet weg dat je tijdens je lange – en vaak spannende – studie met allerlei vragen loopt. Toen ik aan mijn coschappen zou beginnen, was ik hartstikke nerveus. Hoe moest ik me gedragen in de operatiekamer, wat werd er van me verwacht? Ik kom niet uit een familie van artsen en kon ook online de antwoorden niet vinden. Door in het Engels te zoeken op ‘How to…’ vond ik wel het een en ander, maar dat was toegespitst op het Amerikaanse zorgsysteem. En dat terwijl er een enorme offline database aan ervaringen is van alle anderen die deze studie hebben gedaan.”

Het team
Het oprichtersteam van howtodokter.com bestaat naast Christina uit Faryel Badloe (VU), Shaya Mahadew (VU), Talisha van Beek (Maastricht Universiteit) en Zoë Cohen (VU). Christina: ‘De uitdaging is nu om ook de nieuwe generatie studenten te laten meedoen. Het platform moet net zo relevant zijn voor eerstejaars als voor zesdejaars, maar wij zitten allemaal in de laatste fase van onze studie. Daarom zijn we nu bezig met het werven van bachelorstudenten.’

Jij wilde die antwoorden wél online gaan bieden. Hoe zag je dat voor je?
“Ik wilde er een community voor en door studenten van maken. Het moest makkelijk zijn om ervaringen en ideeën te vinden én te delen. Dat klinkt mooi, maar het opzetten en vervolgens doorzetten was best een uitdaging. Ik ben niet zo technisch en had niet veel budget. Alleen zou het me sowieso niet lukken, dus ik heb een team van vijf andere coassistenten om me heen verzameld. Dankzij heel veel zes uur durende tutorials kon ik uiteindelijk een website bouwen en stapje voor stapje leerden we over hosting, cyberaanvallen en dat soort zaken. Op 1 augustus van dit jaar hebben we gezegd: nu gaat How to dokter online.”

Sindsdien hebben jullie al flink veel artikelen geplaatst. Blijft de inspiratie komen?
“We streven ernaar twee à drie stukken per week te plaatsen. Het scheelt dat ik hou van praten en ervaringen delen. Ik heb in zes jaar tijd zo veel ideeën voor artikelen verzameld en krijg nog steeds dagelijks inspiratie. Als een arts in het ziekenhuis iets interessants zegt, heb ik weer een nieuw onderwerp. Sowieso zitten er tips in alles wat we meemaken. Of het nu gaat over de apps die we zelf gebruiken, muziek om op te studeren of inspirerende boeken. Als het maar een enigszins serieuze knipoog naar de studie heeft. Natuurlijk gaat er nog steeds veel tijd in de site zitten, in mijn geval zeker 15 uur per week. Maar we doen het allemaal met plezier en blijven dingen leren.”

Heb je zelf al iets gehad aan de artikelen van je medeschrijvers?
“Het artikel over meal planning tijdens je coschappen was een uitkomst voor me. Ik ben geen geboren kok en at de eerste weken van mijn coschappen zo ongezond en onregelmatig. Je doet een berg aan nieuwe indrukken op en dan is het moeilijk om ook nog voor jezelf te zorgen. Ik ben dus meteen alle tips uit het artikel gaan gebruiken en sta nu netjes elke zondag voor de hele week te koken.”

Heb je zelf inspiratie?
Heb je een idee, tip of ervaringsverhaal? Ze zijn welkom, dus schroom niet om het te delen via howtodokter.com. Let op: het is niet de bedoeling om ziekenhuizen of universiteiten zwart te maken. Het team neemt de geheimhoudingsverklaring serieus, dus gebeurtenissen zijn nooit herleidbaar naar patiënten of collega’s. Delen kan op howtodokter.com/contact

Weten geneeskundestudenten jullie al een beetje te vinden?
“We bouwen rustig een following op en krijgen steeds meer leuke reacties binnen. Voorop staat dat we nooit de intentie hebben gehad om groot te worden. Als we ook maar één iemand helpen, dan is dit alles de moeite waard. Onze eerste promotieactie was meteen een leermoment: we hadden duizend flyers voor eerstejaars gemaakt, compleet met QR-code die verwees naar de site. Toen we de eerste stapels verspreid hadden, bleken de codes verlopen te zijn. Zo zonde! We gaan nu stickers met nieuwe codes op de flyers plakken en ze dan alsnog verspreiden.”

Wat had je zelf graag willen weten toen je aan je studie begon?
“De belangrijkste les: het komt allemaal goed. Er gaan nogal wat spookverhalen rond over de studie en de bijbehorende coschappen. Als eerstejaars geneeskunde zou ik sowieso beginnen met ons artikel 10 tips voor beginnende studenten. Die tips zijn heel breed, maar wat ik belangrijk vind is dat je je niet verliest in de studie waar je waarschijnlijk zo lang naartoe hebt gewerkt. Doe ook leuke dingen: spreek af met collega-studenten, ga bij een vereniging of een sportclub. Daar doe je waardevolle contacten op. De studie duurt inderdaad lang, dus hou ook vast aan je bestaande interesses.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.