Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
7 november 2024

Campus
& Cultuur

Hbo’ers doen het steeds beter op universiteit

Hun imago is slecht, maar eigenlijk gaat het steeds beter met hbo’ers die na hun propedeuse overstappen naar de universiteit. De helft haalt binnen vier jaar het bachelordiploma. 

Jaarlijks gaan zo’n vijftienhonderd hbo’ers na hun eerste studiejaar doorstuderen aan de universiteit. Ze hebben daar geen goede naam.  “Voor de studenten zelf is het een drama: je mislukt op de universiteit en moet dan weer met hangende pootjes terug”, zei voorzitter Sibrand Poppema van de Rijksuniversiteit Groningen vorige week.  “Voor het hbo is het ook ernstig omdat zij studenten verliezen die het goed doen. En voor de RUG is het slecht voor de rendementen. Drie keer slecht.”

Beter dan vwo-leerlingen

Maar landelijke cijfers over de prestaties van deze studenten (op verzoek van het Hoger Onderwijs Persbureau verstrekt door universiteitenvereniging VSNU) nopen tot nuance. Het gaat steeds beter met hbo’ers die na hun propedeuse overstappen naar de universiteit. De laatste lichting doet het zelfs beter dan de vwo’ers van een paar jaar geleden. De universiteiten zetten hun schouders onder het bacheloronderwijs, zeggen ze zelf. Daardoor gaat het studiesucces omhoog. Ruim de helft van de gewone studenten (vwo’ers) haalt binnen vier jaar een diploma en daar zit een stijgende lijn in. Van de laatste lichting kwam zelfs 62 procent binnen vier jaar over de eindstreep.

Deur dicht

De verbetering van het onderwijs heeft kennelijk ook effect op de studenten die met een havo-diploma en hbo-propedeuse binnenkomen (zo’n elfhonderd per jaar). Van hen haalt tegenwoordig 56 procent binnen vier jaar het bachelordiploma. Toch wilden de universiteiten de route via de hbo-propedeuse moeilijker maken. Ze pleitten er al jaren voor. Sinds dit studiejaar mogen ze inderdaad extra eisen stellen aan deze overstappers. Het Groningse universiteitsbestuur wilde de deur zelfs helemaal dichtgooien, maar zag daar onder druk van de universiteitsraad vanaf.

Gemotiveerd

“De cijfers laten zien dat je deze studenten helemaal niet hoeft tegen te houden”, zegt Jorien Janssen van de Landelijke Studenten Vakbond. “Het zou een slechte ontwikkeling zijn als universiteiten zich zozeer op rendement richten dat ze gemotiveerde studenten afwijzen.”  In Groningen zouden er overigens maar een stuk of dertig hbo’ers per jaar overstappen naar de Rijksuniversiteit, aldus een vinnig commentaar in Hanzemag, het blad van de Hanzehogeschool Groningen. Zelfs studenten die eerst mbo deden en na hun hbo-propedeuse hun geluk aan de universiteit beproeven (ongeveer tweehonderd per jaar), doen het niet heel slecht. In de laatste lichting blijkt meer dan de helft binnen vier jaar het diploma op zak te hebben: net zo veel als de vwo’ers van een paar jaar geleden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.