Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
3 januari 2025

Campus
& Cultuur

‘Geneeskundestudenten moeten beter plannen’

Promovendus bij Gedrags- en Bewegingswetenschappen Sarah Plukaard concludeert dat een derde van de geneeskundestudenten ernstig vermoeid is. Herkennen geneeskundestudenten zich in die uitslag? En wat zegt de studieadviseur hierover?

Studieprestaties

Plukaard onderzocht de vermoeidheid bij geneeskundestudenten aan de hand van een vragenlijst en neurologisch onderzoek. ‘We keken naar de regelfuncties in de hersenen; de functies die een rol spelen bij het reguleren van denken en gedrag, bij het studeren dus. Hierin vonden wij een vrij duidelijk verschil in de hersenactiviteit tussen de groepen. De neurale processen bij fitte studenten zijn robuuster, efficiënter en effectiever dan bij studenten die langdurig vermoeid zijn. Zo hangt vermoeidheid bij studenten samen met verminderde zelfcontrole en een minder vermogen om te plannen, wat een negatieve invloed kan hebben op de studieprestaties’. Dat verbaasde Plukaard niet. “Geneeskunde staat bekend als een zware studie en de meest studenten zitten in een levensfase waarin heel veel gebeurt; dat maakt ze enigszins kwetsbaar voor vermoeidheid.”                               

Moe, moe, moe

Ook derdejaars geneeskundestudenten Carlijn Bergmans (20) en René de Vries (20) kijken niet van de uitkomst op. Bergmans: “Ik denk dat vermoeidheidsklachten in de bachelor niet zozeer door de studie zelf komen, maar meer door de dingen die studenten náást hun studie doen.” De Vries: “Het ligt denk ik inderdaad in de aard van de geneeskundestudenten. Om door de decentrale selectie te komen, moet je al breed georiënteerd zijn en naast je middelbare school vrijwilligerswerk of werk in de zorg gedaan hebben. De mensen die hier binnenkomen zijn dus de mensen die vaak veel dingen naast hun reguliere school hebben opgepakt. Grote kans dat ze dit hier tijdens hun bachelor voortzetten.”

Te veel activiteiten

Tweedejaars bachelor geneeskunde Esmée Doense (19) herkent dit wel: “Ik slaap net zo weinig als op de middelbare school. Daar deed ik al veel naast school en dat is nu eigenlijk nog steeds zo. Ik ben eraan gewend geraakt.” Alle drie geven zij toe dat ze door hun activiteiten buiten de studie (studievereniging en roeivereniging) weleens in de knoop raken met hun planning. De Vries: ‘Ik ben wel gewend geraakt aan mijn vermoeidheid. Doordat ik in de eerste weken van een blok de focus op mijn studievereniging leg, moet ik de laatste twee weken van het blok extra hard werken om alles weer in te halen. Ja, dan ben ik meer moe, maar dat is dan wel mijn eigen keuze, mijn eigen planning.”

Draaglast en draagkracht

En wat zegt studieadviseur geneeskunde Frank Hendriks hierover? “In de bachelor zie ik vaak studenten die door onhandig te plannen zichzelf extra werkuren bezorgen. Studenten gaan dan doordat ze in het wilde weg studeren te veel doen, wat vermoeidheid als consequentie kan hebben.” Hendriks geeft aan dat deze klachten te voorkomen zijn door een juiste en haalbare planning te maken. Daarnaast benadrukt hij het belang van een gezond leefritme met voldoende slaapuren maar ook zeker tijd voor sport en ontspanning.

Zelf een patiënt

Oké, vermoeidheid kun je voorkomen door beter te plannen. Maar als je al oververmoeid bent, wat moet je dan doen? Hendriks: “Ik laat studenten vaak zichzelf als patiënt zien. Wat zou jij, onafhankelijk van factoren als studievertraging, jezelf adviseren? Ga bij jezelf na wat je draaglast is en vergelijk die met je draagkracht.” En Hendriks kan het niet laten en komt met weer iets preventiefs: “Neem de eerste vermoeidheidsklachten hartstikke serieus en trek op tijd aan de bel.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.