Coassistenten gaan protesteren om toch een vergoeding te kunnen krijgen tijdens hun coschappen. Ze willen minister Bussemaker nog eens goed uitleggen wat die stages inhouden.
De geneeskundestudenten krijgen niet betaald tijdens de twee jaar van hun coschappen en hebben daarnaast geen tijd voor een bijbaan. Daardoor bouwen ze een hogere studieschuld op en dat vinden ze niet eerlijk.
Maar minister Bussemaker hield vorige week haar poot stijf: artsen verdienen genoeg, dus die hogere schuld kunnen ze best dragen.
Anders aanpakken
De coassistenten zijn teleurgesteld. “De minister is nog steeds niet met ons in gesprek gegaan”, zegt Christiaan Ponsen, voorzitter van de werkgroep ‘tegemoetkoming coassistenten’. Hierin hebben de organisaties van medische studenten hun krachten gebundeld. “Ze heeft ons wel uitgenodigd, maar dat is alleen om ons te informeren over haar standpunt.”
De coassistenten laten het er dan ook niet bij zitten. “Vorig jaar hebben we in de aanloop van de nieuwe onderwijsbegroting een petitie aangeboden met 22 duizend handtekeningen”, zegt Ponsen. “Dat leidde tot vragen uit zowel de Eerste als de Tweede Kamer. Nu gaan we het anders aanpakken.”
Coschappen lopen
Wat voor actie heeft de werkgroep in gedachten? Daarover gaat de werkgroep deze week nadenken. “We willen haar laten weten wat coschappen lopen precies inhoudt”, zegt Ponsen. Begin november moet het protest gaan plaatsvinden.