Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 december 2024

Campus
& Cultuur

Economiedecaan: ‘VU in de greep van socialisme’

Na het grote artikel in De Groene Amsterdammer, vorige week, over de dictatuur van het neoliberalisme op de VU-campus, pakte NRC Handelsblad dit weekend uit met een opiniestuk waarin VU-promovendus Matthias van Rossem de vloer aanveegt met de ‘desastreuze en vooral autocratische koers van bestuur en toezichthouders’ van de VU.

Van Rossem heeft het niet zo op de voorzitter van het college van bestuur, René Smit, die volgens hem inzet op ‘grootschalige groei en een reorganisatie naar bedrijfsmatig model’.

Zielige slachtoffers

De jammerklachten over het neoliberale marktdenken wekten vorige week op deze site de ergernis van decanen Hubertus Irth (Exacte Wetenschappen) en Harmen Verbruggen (Economie en Bedrijfswetenschappen).

‘Gelukkig zijn er op de VU-collega’s die wel graag met de ‘markt’ samenwerken, collega’s die succesvol zijn zonder zich zelf te hoeven verloochenen’, aluds Irth. Hij vraagt zich af waarom mensen als hijzelf niet eens geïnterviewd worden in plaats van altijd dezelfde ‘wetenschappers en docenten als zielige slachtoffers van boze managers’.

Universitaire bedrijf is verziekt

Verbruggen wijst erop dat de huidige ontwikkelingen aan deze en andere universiteiten niks te maken hebben met marktdenken en neo-liberalisme. Integendeel, dit lijkt meer op de planeconomie waarop het ouderwetse socialisme juist patent heeft:

‘Het universitaire “bedrijf” is verziekt door alles doordringende organisatie-eisen, regelzucht, normering, voorschriften, richtlijnen, prestatie-eisen, oneigenlijke kwaliteitseisen en verantwoordingsplichten, opgelegd door de EU, Den Haag, NVAO en universitaire bestuurders.’

Eigen verantwoordelijkheid

Een beetje meer marktdenken zou de universiteit juist goed doen, denkt Verbruggen, want nu zitten we met ‘studenten die voor elke studie dezelfde prijs betalen en een CAO waar een bouwvakker zijn neus voor ophaalt.’

‘De uitweg is juist meer autonomie en vrijheid’, aldus Verbruggen, ‘en soms meer markt, om ons eigen universitaire “bedrijf” te organiseren, zodat wetenschappers weer hun eigen verantwoordelijkheid kunnen invullen en professionaliteit kunnen waarmaken.’

Ondertussen bij Vrij Nederland: ‘Hoe de Vrije Universiteit ten onder gaat aan het Woordenboek van het Managersmodel’.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.