Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 oktober 2024

Campus
& Cultuur

Joan Groeneveld

‘Dit is waarom ik geneeskunde ben gaan doen’

Terwijl de coschappen stilliggen, gaat het werk van de Co-Raad VU des te harder door. Sterker nog: Joan Groeneveld (22) en haar medebestuurders startten samen met Amsterdam UMC een speciaal coronahulpteam.

Zo zit je midden in je coschappen, zo zit je al maanden thuis. Hoe was dat?
“Gek. De coschappen staan helemaal stil, ik kon gelukkig in deze periode nog net het mondeling examen doen van mijn vorige coschap. Normaal doe je elke 6 of 9 weken een nieuw coschap, dus dan was ik nu alweer klaar geweest met de volgende. Het is niet bepaald wat ik van tevoren verwachtte van mijn driejarige master en er zijn momenten dat ik niet kan wachten om verder te gaan. Gelukkig ben ik nog best jong. Het is in mijn geval niet erg om een paar maanden studievertraging op te lopen.”

 

Co-Raad VU
De Co-Raad is een schakel tussen masterstudenten geneeskunde en de opleiding. De raad behartigt studentenbelangen en neemt al hun vragen en klachten omtrent coschappen in behandeling. Zo loopt op dit moment een evaluatie van de deeltijdcoschappen. Lukt dit inderdaad in de gegeven uren en worden deze studenten hetzelfde behandeld als de fulltimers? Meer info op co-raad.nl

Helemaal werkloos ben je niet, want het werk van de Co-Raad VU gaat door. Wat doen jullie normaal gesproken?
“De Co-Raad is de belangenbehartiger voor en door masterstudenten geneeskunde aan de VU. Enerzijds willen we het onderwijs verbeteren: we inventariseren klachten van studenten en zijn aanwezig bij overleggen van de opleiding. Doordat we in onze coschappen zitten, kunnen we goed aangeven waar verbetering mogelijk is. Anderzijds verzorgen we aanvullend onderwijs en sociale activiteiten, waaronder een maandelijkse vrijmico, een vrijdagmiddagborrel voor coassistenten.”

Hoe ging dat verder toen corona toesloeg?
“We gaan nu zoveel mogelijk online door. Zo hebben we digitale pubquizen georganiseerd, samen met de Co-Raad van de UvA en de farmaco-sectie van de VU. Onlangs was ook onze eerste online masterclass. De opleiding staat voor nieuwe uitdagingen in deze tijd en moet op zoek naar oplossingen voor de korte en lange termijn. Daarbij zijn we nauw betrokken: onze voorzitter is bij elke vergadering aanwezig. De coschappen starten vanaf 29 juni voorzichtig weer, waarschijnlijk gedeeltelijk digitaal. Nu staat de opleiding dus voor de vraag: hoe gaat dat eruitzien?’ Daarover denken wij mee.”

Over uitdagingen gesproken: jullie kregen als Co-Raad een bijzonder verzoek…
“Toen de coschappen stopten, werden we de Co-Raad van de VU gevraagd om studenten die konden helpen op de eerste hulp. Ons idee was om het meteen groot aan te pakken, aangezien we verwachtten dat op veel meer plekken hulp nodig zou zijn. Daarnaast dachten we dat masterstudenten geneeskunde graag zouden willen helpen, juist op zo’n uitzonderlijk moment. Dit is waarom je deze studie bent gaan doen. We hebben een online inschrijfformulier gemaakt en hadden diezelfde dag al 1200 aanmeldingen binnen van UvA- en VU-studenten. In samenwerking met de HR-dienst van het Amsterdam UMC ontstond zo het projectteam capaciteit covid-19.”

Wat voor hulp hebben al die studenten de afgelopen maanden kunnen verlenen?
“Het gaat om medische ondersteuning, met name op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Het eerste contact op de spoedeisende hulp, patiënten omdraaien op de intensive care. Nu helpen we in de swabstraten met het afnemen van testen. Ook hebben we het onderwijs ondersteund door digitale toetsen na te kijken en helpen we met het onderzoek naar covid-19. In totaal hebben we tot nu toe 750 studenten kunnen matchen aan een zorgaanvraag. Inmiddels zijn de intensive cares gelukkig minder vol en krijgen we minder verzoeken binnen, maar de hulp van de geneeskundestudenten is nog steeds nodig.”

Het is al met al nogal een vreemd bestuursjaar. Hoe ervaar jij dat?
“Het voelt natuurlijk anders omdat alles vanachter de computer gebeurt. Toch is het mooie dat de opleiding onze mening juist nu erg waardeert. Doordat er zoveel is veranderd in een korte periode, kunnen we snel veel bereiken. Ook merken we dat studenten op dit moment extra behoefte hebben aan verdieping.”
“In juli is de bestuurswissel, dan word ik voorzitter. Hopelijk is tegen die tijd al iets meer mogelijk. Waarschijnlijk duurt het nog wel even voordat we weer fysieke borrels en masterclasses kunnen organiseren. Tot die tijd proosten we als bestuur elke maandag achter de webcam. Het was even schakelen, maar we proberen er het beste van te maken.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.