Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 november 2024

Campus
& Cultuur

‘De langstudeerboete vind ik heel schrijnend’

Studentendecaan en coördinator van topprestatiestudenten Brechje Tijssen begeleidt studenten die onderwijs op maat nodig hebben.

Wie kloppen er bij jou aan? “Op het moment alleen studenten die een topprestatie leveren op cultureel gebied of in de sport – van juli tot oktober is mijn agenda alleen voor hen open. Maar als studentendecaan ben ik er voor alle studenten die vanwege persoonlijke omstandigheden uit de pas zijn gaan lopen.” 

Wat kun je ze bieden? “We kijken vooral hoe we ze in de randvoorwaarden van het studeren kunnen helpen: het financieren van hun studie bijvoorbeeld, het verlengen van de prestatiebeurs of de diplomatermijn. In heel uitzonderlijke gevallen kunnen we voor een student bij Duwo urgentie aanvragen voor een studentenkamer, wanneer hun woonsituatie onveilig is bijvoorbeeld. Voor vragen over hun opleiding of een specifiek vak verwijzen we ze door naar de studieadviseur. En soms adviseren we studenten naar de studentenpsycholoog te gaan. We werken samen in een keten van studentbegeleiding.”  

Topprestatieregeling

Dit jaar zijn er zo'n 130 VU-studenten die onder de topprestatieregeling vallen. Een klein percentage daarvan levert een topprestatie op cultureel gebied, het overgrote deel is topsporter. Sporters met de NOC*NSF-status krijgen meteen een topprestatiestatus, van de rest wordt de aanvraag behandeld door een commissie die maandelijks samenkomt.

Maakt dat opdelen van de ondersteuning het niet lastig of ontmoedigend voor de student? “Dat zou kunnen. Studenten die je doorverwijst komen niet altijd aan. Toch kunnen we het beste vanuit onze eigen expertise helpen. Als studentendecaan hou ik me ook bezig met wetgeving en beleid, rondom studiefinanciering bijvoorbeeld. Als studenten gestrest bij ons binnenkomen, weten we hoe we ze kunnen opvangen. Ik heb een werkachtergrond in de GGZ, dat helpt. Maar als blijkt dat ze bijvoorbeeld een angststoornis hebben, kunnen ze beter terecht bij een expert, zoals een studentenpsycholoog. Studieadviseurs weten op hun beurt weer goed welke ruimte er is binnen de opleiding als een student een tentamen moet missen omdat ze een toernooi hebben. Die kan dan samen met de examencommissie bepalen dat er bijvoorbeeld een vervangende opdracht komt.” 

Zijn docenten over het algemeen bereid studenten hierin tegemoet te komen? Sommige maatregelen betekenen misschien meer werk voor ze. “Over het algemeen wel, hoewel het ook aan de opleiding ligt. Bij geneeskunde en bewegingswetenschappen zitten relatief veel topsporters, dus daar zijn ze er iets meer aan gewend. Het is niet altijd onwil, vaker weten ze niet wat er mogelijk is. Soms is het voldoende om een student een opdracht op een ander moment met een andere werkgroep te laten maken, of de aanwezigheidsplicht te versoepelen. Wanneer een student niet bij een tentamen kan zijn, wordt ook altijd gekeken: wat kunnen we vragen van de docent? En soms is de conclusie dan dat een student dat vak moet doorschuiven. Maar ook dan kan een student mogelijk aanspraak maken op het studentenondersteuningsfonds.”  

Is er iets dat je studenten zou willen bieden wat de VU niet faciliteert? “We krijgen vaak de vraag of hoorcolleges opgenomen kunnen worden, dat zou mooi zijn voor studenten die bijvoorbeeld op trainingskamp of op tournee zijn, maar de VU doet dat niet. Niet elke zaal is technisch uitgerust, en je hebt ook te maken met de privacy van mensen die op de opnames staan. 

Daarnaast zijn er ook nog steeds verschillen tussen faculteiten en opleidingen in de faciliteiten die ze bieden. Het zou mooi zijn als we van elkaar kunnen leren en deze verschillen kunnen verkleinen.”  

Gaan de plannen van het nieuwe kabinet jullie hulp aan studenten bemoeilijken? “Daar hebben we het veel over onder de studentendecanen. Zeker bij zoiets als de langstudeerboete denk ik: dat gaat studenten raken die in een situatie zitten waar ze niet per se iets aan kunnen doen. Dat vind ik heel schrijnend. We kijken nu vooral hoe we de schade beperkt kunnen houden voor de groep die al binnen de VU is. Er wordt gelukkig landelijk al gelobbyd tegen de langstudeerboete, maar we willen kijken hoe en met wie we dit gesprek binnen de VU kunnen voeren.” 

Brechje Tijssen (43)

2021 – heden 
Studentendecaan en Coördinator Topprestatie VU 

2018 – 2021
Studieadviseur en begeleider van topprestatiestudenten Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen, VU 

2015 – 2018
Docent op de HBO-opleiding Psychomotorische Therapie 

2005 – 2018 
Werkzaam in de GGZ als psychomotorisch therapeut 

1999 – 2006 
Doctoraal Bewegingswetenschappen, VU  

‘Het is niet altijd onwil, vaker weten ze niet wat mogelijk is’

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.