Sinds afgelopen week wordt de VU geterroriseerd door het Cryptolockervirus. Bij een grootschalige scan werden varianten van de computerkwaal op zeven apparaten gevonden en in totaal werd er bij 250 apparaten malware aangetroffen.
Gijzeling
Het Cryptolockervirus is vervelender dan de gemiddelde malware. Het nestelt zich in een computer en zorgt ervoor dat bestanden niet meer bereikbaar zijn. Tegen een betaling beloven de hackers de bestanden op de computer weer vrij te geven. Het is dus in feite een soort gijzeling.
“We betalen natuurlijk niet”, zegt VU-woordvoerder Aukje Schep. “De ICT-afdeling scant continu alle systemen. Als ergens malware zit, dan wordt het account meteen geblokkeerd. We maken elke dag back-ups van alle bestanden, dus de schade valt mee.”
Slachtoffer
Het Cryptolockervirus verspreidt zich via e-mails en websites. De VU adviseert daarom om niet op links in e-mails te klikken van afzenders die u niet kent of vertrouwt en niet zomaar bijlagen te openen en om, zodra er een verdachte mail in uw inbox zit, dat direct te melden bij de IT Servicedesk.
Toch is besmetting niet altijd te voorkomen, want Schep zelf werd ook getroffen. “Ik had het zelf nog niet gemerkt, maar ik kwam mijn computer niet meer in. Ik kan me niet herinneren dat ik op een verkeerde link heb geklikt, maar we krijgen hier op de afdeling persvoorlichting dagelijks heel veel mails.”
Update 11-03
Dinsdag was het wederom raak. Zowel bij Rechten als in het Transitorium werd het Cryptolockervirus op enkele computers aangetroffen. Het virus was al bezig met het versleutelen van bestanden, maar door een snel ingrijpen bleef de schade uiteindelijk beperkt. Met het programma Hitman Pro Active hoopt de VU het virus te bedwingen. “Het blijft voorlopig nog een wedloop tussen virusmakers en virusbestrijders.”