Er komt een open discussie over de manier waarop de faculteiten bestuurd moeten worden. Die toezegging deed collegevoorzitter Jaap Winter gisteravond tijdens het grote debat over de toekomst van de VU.
In een afgeladen Auditorium pakte hij de handschoen op die Jelly Reinders, voorzitter van de ondernemingsraad, hem toewierp. “Als het de bestuurders menens is met de democratie, dan is het nu ook tijd om dat met maatregelen te laten zien”, zei ze. “Ik roep onze bestuurders op verantwoordelijkheid te tonen en het vertrouwen van de organisatie weer te herwinnen. Haal de plannen van het nieuwe bestuursmodel van tafel en grijp de kans als college om met de organisatie opnieuw na te denken over een besturing van een universiteit die past bij de tijdgeest en de doelstelling van de universiteit.”
Het CvB wil namelijk zeer tegen de zin van de ondernemingsraad het faculteitsbestuur vervangen door een decaan die in z’n eentje verantwoordelijk is voor het bestuur. Winter zei dat hij bereid is “out of the box ” het gesprek met de medezeggenschap aan te gaan hoe in de toekomst het bestuur van de faculteit er idealiter moet uitzien, los van de bestaande organisatie of het voorgestelde model. Zijn aanbod werd in dank aanvaard.
Enquête
Winter beloofde ook mee te werken aan een door studenten opgezette enquête naar de gewenste inrichting van de universiteit. Dat voorstel werd gedaan door student bewegingswetenschappen Koen Lemaire, een van de inleiders bij het debat.
Winter hield wel een slag om de arm omdat hij terecht stelde dat in een enquête de vraagstelling erg belangrijk is en hij daar graag over wil meedenken. En hij kondigde alvast aan dat het bestuur natuurlijk niet automatisch de uitkomsten van de enquête zal doorvoeren. Zo liet hij duidelijk weten niets te voelen voor een gekozen rector magnificus, een van de wensen van de Verontruste VU’ers, die mede het debat hadden georganiseerd.
Echte Academie
Opmerkelijk aan het debat waar het hele college van bestuur, studenten en medewerkers aan deelnamen, was dat er eigenlijk grote overeenstemming bestaat over de oorzaken van de huidige problemen en welke kant het moet opgaan.
Ook het bestuur vindt dat de universiteit een echte academie moet zijn en geen diplomafabriek op basis van perverse prestatieprikkels. Winter zei dat de gezamenlijke universiteiten in een brief aan de minister hebben geschreven geen nieuwe prestatieafspraken op basis van louter kwantitatieve criteria meer te willen maken. Het moet gaan om kwaliteit. Maar hij zei ook dat voor echte veranderingen tijd nodig is. Want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, zoals Willem Elsschot al schreef.
Gouden oor
Aan het einde van de bijeenkomst, na tweeëneenhalf uur debat, overhandigden studenten van de Nieuwe Vrije Universiteit rector Frank van der Duyn Schouten een gouden oor. Hij had tenslotte bewezen naar studenten te willen luisteren bij een bijeenkomst van de Nieuwe Universiteit. “Maar we laten ons geen oor aannaaien”, waarschuwden de studenten.
Even schrok men op van een luide knal. Gelukkig bleek het een confettibom te zijn. En zo eindigde HET DEBAT, dat mede door acties bij de opening van het academisch jaar was afgedwongen, nog bijna in een feestje.
Later volgt op deze site een uitgebreider verslag van het debat.
Lees hier de bijdrage aan het debat van Jelly Reinders, voorzitter ondernemingsraad, Rubio Vaughan, student aard- en levenswetenschappen en Koen Lemaire, student bewegingswetenschappen.