Voor de tweede keer is een hummus-workshop in debatcentrum 3D afgelast, die door de Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina was georganiseerd. De studenten denken dat het politieke censuur is, 3D zegt dat ze zich niet aan afspraken hielden.
Het is een interessante kwestie, de ruzie over wie precies de hummus hebben uitgevonden, de Arabieren of de Joden. Je kunt er ook op een wat minder grimmige, minder explosieve manier de Palestijnse kwestie mee benaderen, maar gisteren werd voor de tweede keer een hummus-workshop in debatcentrum 3D afgelast.
Volgens organisator Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina is het “censuur” en is de workshop “gecanceld” om politieke reden, 3D-programmacoördinator Miranda van Holland zegt dat de SRP zich niet aan de afspraken heeft gehouden.
Palestijnse activist
“Het zou een samenwerking tussen de SRP en 3D zijn”, aldus Van Holland. “Maar de SRP heeft deadlines niet gehaald en onze voorstellen voor de promotie van het evenement niet opgepikt. We hadden afgesproken dat we de promotie zouden richten op de VU-gemeenschap, maar ontdekten dat de SRP het evenement op zijn eigen Instagram-account aankondigde, dus naar buiten gericht. Tja, en als mensen zich niet aan de afspraken houden, zie ik me genoodzaakt de boel af te blazen.”
Een jaar geleden kondigde de SRP ook al een hummus-workshop in 3D aan, ook dat werd afgelast omdat de SRP zich niet aan afspraken zou hebben gehouden. Voor de workshop zou de SRP een Palestijnse en een Israëlische chef regelen, maar op het uiteindelijke programma stonden alleen een Palestijnse chef en een omstreden Palestijnse activist als spreker.
Moeite waard
“Als ze straks weer bellen of mailen, ga ik meteen weer met ze om tafel zitten”, zegt Van Holland. “Ik wil graag dat evenement, ik denk dat het erg de moeite waard is om er iets mee te doen. Bovendien wordt steeds de indruk gewekt dat de VU de SRP niet moet, maar dat is niet waar. 3D heeft gewoon bepaalde regels, er moet een dialoog worden opgestart in het kader van diversiteit en inclusiviteit, met het uitgangspunt dat we als VU-gemeenschap met elkaar moeten dealen en samenleven.”
Pikant is dat 3D is gevestigd in een ruimte in het Wis- en Natuurkundegebouw die tot vijf jaar geleden werd gekraakt door studenten en als een soort alternatief cultuurcentrum fungeerde: De Verrekijker. De krakers werden lang gedoogd door de VU, maar de pret was afgelopen toen er, zonder de VU op de hoogte te stellen, een van terrorisme beschuldigde Palestijnse activist (Rasmea Odeh, die beweert onschuldig te zijn en dat haar bekentenis is afgedwongen onder druk van marteling) kwam spreken en een nationale rel veroorzaakte.
Update: De SRP zegt zich wel degelijk aan de afspraken met 3D te hebben gehouden, maar dat hun voorstellen voor de workshop steeds werden afgewezen. “Het zou een workshop worden waarbij tijdens het maken van hummus zou worden gediscussieerd over onder andere culturele toeëigening”, zegt Robyn Mills van de SRP. De chefs die de workshops zouden doen, waren echter steeds pro-Palestijns, en 3D vindt dat te eenzijdig. “Maar waarom zouden we kolonisators uitnodigen om de onderdrukking van het Palestijnse volk te komen verdedigen?” aldus Mills. Zij vindt dat studenten het recht hebben op vrije meningsuiting en het organiseren van bijeenkomsten, ook op de VU-campus. “Het is niet zo dat we dat per se in 3D willen doen, maar het wordt ons bijna onmogelijk gemaakt dat op een andere plek op de campus te doen.”