Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
8 januari 2025

Campus
& Cultuur

Anatolia zingt op het CS vanavond

Zin in een exotisch muziekje? Het koor van de Turkse studentenvereniging SV Anatolia treedt vanavond om 19:00 uur op bij de piano in de hal van het Centraal Station. Ter ere van de nationale Turkse feestdag voor sport en jongeren, vertelt Dilara Çugun, initiatiefneemster van het koor.

Wat gaan jullie doen?
“We zijn met z’n twintigen ongeveer, allemaal in dezelfde kleding, zodat je goed kunt zien dat we een koor zijn. Achter de piano zit onze docent, Selim Dogru. Hij is een bekend componist. We gaan een uur zingen, tien nummers. We hebben allemaal vrienden en familie uitgenodigd.”

Die piano is toch altijd bezet? Ga je er dan al heel vroeg heen?
“Er zijn inderdaad altijd wel mensen aan het spelen of zingen. Maar we hebben het al eens eerder gedaan, en je kunt wel vragen of wij even mogen.”

Waarom doen jullie dit?
“Op deze Turkse nationale feestdag zet Turkije de jongeren in het zonnetje, om stil te staan bij hoe belangrijk jongeren zijn voor de toekomst van een land. In Turkije zijn er allerlei activiteiten voor jongeren, maar in Nederland gebeurt er niet zoveel. Met ons concert maken wij er hier ook iets bijzonders van.”

Wat gaan jullie zingen?
“Het zijn Turkse nummers, best traditioneel. We beginnen met een soort volkslied over Turkije. De meeste andere nummers gaan over de liefde. Het is een mix van langzame en vrolijke nummers. De ene keer staan we met z’n allen te klappen en doet het publiek hopelijk ook mee, de andere keer is het een rustig nummer.

“De afsluiter is Hayat bayram olsa. Dat nummer heeft een heel mooie boodschap. We zingen: de persoon die het meest gelukkig is in deze wereld, is die het meeste geluk afgeeft. De persoon die het meeste liefgehad wordt, is die zelf weet lief te hebben. De persoon die het meeste weet, is die zichzelf kent. Als de hele wereld hierin maar geloofde, als iedereen maar samen zou komen.’”

Past een piano eigenlijk wel bij die traditionele Turkse nummers?
“Het is toch een internationaal instrument. De traditionele instrumenten ontbreken misschien, maar het koor vult het aan. We zoeken trouwens nog studenten die traditionele instrumenten spelen om er een muziekkoor van de maken. En wat ik ook nog wil zeggen, is dat het koor voor alle studenten is! We zingen nu veel Turkse nummers, omdat iedereen Turks is, maar we willen ook Engelse nummers zingen als iemand die aandraagt.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.