Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 juni 2024

Campus
& Cultuur

8 onmisbare plekken op de VU

Studeren? De VU is veel meer dan met je neus achter je laptop zitten of naar reageerbuisjes turen. Deze 8 hotspots moet je leren kennen: van verborgen dakterras tot bruine kroeg. 

Sporten op het plein

Volleyballen, tafeltennissen, basketballen: het kan op het campusplein. Maar hoe komen die tafeltennissende studenten aan hun batjes? En mag iedereen zomaar basketballen? Nou, die batjes moet je zelf meenemen, net als die basketbal. Maar als je die bij je hebt, kun je anytime gaan spelen. Alleen het volleybalveld moet je reserveren bij Sportcentrum VU


Beeld: Bryce Benda

Douchen in het OZW

Goed, van sporten ga je zweten maar je hebt nog college straks. Ga je stinkend als een aso tussen je medestudenten zitten of kun je misschien ergens op de campus een verfrissende douche nemen? Nou, dat kan! Op de zesde verdieping van het OZW-gebouw (het donkerrode gebouw naast het hoofdgebouw) heb je een vrouwen- en mannendouche, inclusief kleedkamer. Als je uit de lift komt, sla linksaf en je ziet de douches bij de koffiehoek. Vind je in je eentje douchen maar saai? Ga dan naar de kleedkamers van het Sportcentrum op de begane grond van dit gebouw. Daar kun je gezellig samen douchen.


Beeld: Bryce Benda 

Rooftop Garden op 3 hoog

Moegestreden van al dat gesport zoek je een spot om uit te puffen. Waar kan dat beter dan op een plek die maar weinig mensen kennen: het dakterras. Een oase van rust, omgeven door groen, en dat midden op de campus. Je kunt hier chillen, studeren of languit naar de Hollandse luchten staren. Ga vanaf het campusplein het hoofdgebouw in, sla rechtsaf en neem voor de ingang van het Studentendok de trap rechts. Het dakterras is op de derde etage, dus even doorbijten. Open de deur en voilà: het rustigste plekje op de VU strekt zich voor je uit. 


Beeld: Bryce Benda

Mini-oase naast Rechten

Wil je chillen, maar heb je geen zin in al die trappen? Ga dan naar de idyllische mini-oase aan het water langs de Buitenveldertselaan. Een zachte grasmat, bomen voor de schaduw en zelfs een fontein: wat wil een mens nog meer? Het is even zoeken hoe je er komt, maar als je rechts naast de ingang van de Rechtenfaculteit (het Initium) langs het gebouw loopt, is het niet te missen. 

Beeld: Bryce Benda

Mindfulnest op de tweede

Wil je echt even niemand om je heen? Ga dan naar het Mindfulnest in de studieruimte in de Universiteitsbibliotheek op de tweede verdieping van het hoofdgebouw. In deze geluidsdichte, eivormige cabine kun je mediteren, naar rustige muziek luisteren of gewoon in stilte zitten. Ideaal om op te laden!

BEELD: Rob Bömer

Studieplekken naar keuze

Tja, er is geen ontkomen aan: af en toe zul je toch echt moeten studeren. Gelukkig heeft de VU daar wat op bedacht: veel fancy studieplekken. Op dezelfde verdieping van het Mindfulnest vind je fauteuils, leren zitbanken, boekenkasten, planten en de Pride Library. Studieplekken zijn er over de hele campus; voor iedere studiestijl is er wel weer een andere studieplek. Kijk voor een overzicht op de website van de VU-bieb.   

Beeld: Bryce Benda

Bruin café in het W&N

Ben je klaar met dat studeren en heb je zin in een borrel? In het W&N-gebouw zit een heus bruin café verstopt op de eerste verdieping, in ruimte D-103. De Tegenstelling wordt gerund door de studievereniging van biologie en biomedische wetenschappen, maar iedereen is er welkom. Je kunt hier elke woensdag en vrijdag vanaf 5 uur terecht voor een borrel. Zorg dat je geen tentamen hebt de dag erna, want een vers tapbier (of frisje) kost slechts 1,10. 

Beeld: Gyrinus natans

Menstruatiekasten

Wie om een maandverband of tampon verlegen zit, kan terecht bij het Studentendok op de begane grond van het hoofdgebouw. In een rode locker vind je sanitaire producten, gratis en voor niks. Want, vond initiatiefnemer en studentenvakbond SRVU, sanitaire producten moeten voor iedereen beschikbaar zijn. Is het hoofdgebouw te ver weg? Geen nood, sinds kort staat er een tweede (witte) locker in de medische faculteit. 

Beeld: Bryce Benda