Aardwetenschappen zal als afdeling ophouden te bestaan. De bacheloropleiding wordt september 2027 opgeheven, net als één track binnen de masteropleiding Earth Sciences. Een aantal onderzoekslijnen wordt afgebouwd, vier onderzoekslijnen worden ondergebracht bij twee andere afdelingen binnen de bètafaculteit. Eén bij A-LIFE, de afdeling Amsterdam Institute for Life and Environment, en drie bij het Instituut voor Milieuvraagstukken. De bacheloropleiding Aarde, Economie en Duurzaamheid wordt “versterkt” met componenten van de opgeheven bachelor. Van de 98 medewerkers wacht 37 ontslag. Dat staat in een voorgenomen besluit, dat nog wordt voorgelegd aan de centrale ondernemingsraad.
“Het is een heel moeilijk besluit”, zegt decaan Aletta Kraneveld van de bètafaculteit. “We hebben het over een reorganisatie en daar word ik nooit blij van”, aldus voorzitter Margrethe Jonkman van het college van bestuur. “Maar het is wel iets wat je moet doen, helaas.”
Minder nieuwe studenten
Aardwetenschappen is te duur geworden, legt Kraneveld uit. “Toen ik hier als decaan begon, konden we ons de afdeling nog veroorloven, al moest die altijd financieel geholpen worden door de andere afdelingen om te kunnen blijven bestaan. Maar door de stijgende loonkosten, de energieprijzen en de dure huisvesting lukt dat niet meer. Daarnaast is het aantal studenten fors teruggelopen. Vorig jaar zagen we een daling van het aantal nieuwe studenten van 20 procent bij onze faculteit.”
Bovendien moet de VU 60 miljoen bezuinigen. Daarvan komt 26,5 miljoen voor rekening van de bètafaculteit. “Dus ja, dan kunnen we niet doorgaan zoals we altijd hebben gewerkt met elkaar. Dat kunnen we ons gewoon niet veroorloven”, zegt Jonkman.
Aardwetenschappen is een belangrijke discipline waar oplossingen worden bedacht voor de urgente problemen rond klimaat en energietransitie, erkent Jonkman. Belangrijk voor de VU als universiteit die zichzelf als maatschappelijk geëngageerd profileert. “Maar dat geldt voor alle afdelingen. We hebben nergens iets dat overbodig is, alle afdelingen en onderzoeken zijn mooi en belangrijk. Maar we moeten toch focussen en keuzes maken.”
“Het aardwetenschappelijk onderzoek en onderwijs verdwijnt ook niet”, zegt Kraneveld. “De afdeling bestaat straks niet meer, maar we behouden wel vier hele belangrijke onderzoekslijnen en vier prachtige opleidingen in het kader van klimaat en aarde.”
Samenwerking met Utrecht
Aardwetenschappen heeft een aantal spiksplinternieuwe laboratoria, state-of-the-art, peperduur. De kosten daarvan gingen, na de introductie van een nieuw rekenmodel, zwaar drukken op het budget van Aardwetenschappen. De bouw van één nieuw lab werd onlangs stilgelegd. De andere labs krijgen een nieuwe bestemming, Kraneveld weet nog niet welke. “Dat ze specifiek voor Aardwetenschappen zijn ingericht, wil niet zeggen dat ze niet kunnen worden gebruikt door andere afdelingen.”
‘We gaan met elke student een net studiepad uitzetten zodat ze hun diploma kunnen halen’
Op dit moment zijn er 130 bachelorstudenten Aardwetenschappen ingeschreven aan de VU. “We gaan daar met elke student een net studiepad voor uitzetten, zodat ze hun diploma kunnen halen”, aldus Kraneveld. “Mogelijk kunnen ze bijvoorbeeld vakken in Utrecht volgen of, als ze net begonnen zijn, zouden ze eventueel een andere bacheloropleiding kunnen kiezen.”
De Universiteit Utrecht is de enige andere universiteit die een bachelor Aardwetenschappen aanbiedt, straks dus de enige. De studenteninstroom is daar, leggen Jonkman en Kraneveld uit, aanzienlijk groter dan die aan de VU. Over onder andere het afbouwen van de bachelor Aardwetenschappen zijn er gesprekken gevoerd met Utrecht. Ook nu zijn er gesprekken met Utrecht over de mogelijkheden tot samenwerking, vertelt Kraneveld.
Jonkman en Kraneveld staan Ad Valvas te woord twee dagen voordat medewerkers en studenten van Aardwetenschappen op de hoogte worden gebracht. Kraneveld wil daarom nog niet alle details kwijt. Op donderdag 3 april, is er een bijeenkomst voor alle medewerkers, daarna voor de studenten. “Daarna gaan we met groepen medewerkers in gesprek om uit te leggen wat de consequentie is van het voorgenomen besluit”, aldus Kraneveld. “En dan hebben we volgende week de hele week ingericht om individuele gesprekken te hebben met alle medewerkers.”
‘De andere afdelingen gaan het redden zonder zulke heftige besluiten’
Kraneveld benadrukt meerdere malen dat het besluit over Aardwetenschappen zorgvuldig en strategisch is. Maar transparant was het proces niet. Er waren zes toekomstscenario’s waarover de medewerkers in het ongewisse bleven. “Die varieerden van alle functies laten vervallen tot alles nagenoeg houden zoals het nu is”, zegt Kraneveld nu. “En nee, we hebben niet met de hele werkvloer overlegd, maar we hebben hier wel heel veel gesprekken over gevoerd met het managementteam van Aardwetenschappen.”
Forse maatregelen
Bèta kent andere afdelingen met dure laboratoria: scheikunde, natuurkunde, biologie. Staan die eenzelfde lot te wachten? “De andere afdelingen, die ook moeten bezuinigen, gaan het redden zonder dat we zulke heftige besluiten moeten nemen”, zegt Kraneveld. Mogelijk zijn er reorganisaties nodig, maar zoals het er nu uitziet, nemen ze forse maatregelen zonder dat er functies verdwijnen.” Hun “taakstelling”, dat wil zeggen hun bezuinigingsopdracht, is niet zo hoog als die van Aardwetenschappen, die 2,7 miljoen is met een totale omzet van 8 miljoen, legt Kraneveld uit.
De andere afdelingen redden het dankzij “natuurlijk verloop”, dus door medewerkers die met pensioen gaan en niet worden vervangen of opgevolgd, of door het verwerven van inkomsten van buiten, bijvoorbeeld door middel van commerciële opdrachten. Hetzelfde geldt voor de meeste afdelingen en diensten aan de VU, vertelt Jonkman.
“Er komt straks niet één grote big bang, waarbij op één moment alle plannen voor de VU worden bekendgemaakt. Elke eenheid heeft weer haar eigen dynamiek en eigen soorten oplossingen. Sommige afdelingen hebben de afgelopen jaren al best een groot verloop gezien in de jaren. Anderen zien een stukje groei aan de batenkant. Dus die zetten daar fors op in. Er is niet één groot plan.”
Maar gelukkig hebben we wel geld voor een burgerberaad over duurzaamheid !
Schande, schande, schande. Van slopen wordt niets beter. Bij de eerstvolgende bezuinigingsronde is er wel weer iets anders dat eraan gaat. Verantwoordelijke bestuurders allemaal opstappen.
Veel sterkte aardwetenschappers, jullie zijn onmisbaar.
Was “de dure huisvesting” nog geen probleem toen men niet al te lang geleden al die noodzakelijke labs is beginnen bouwen?
Op maandag is er een staking op de VU. Laten wij deze staking ook TEGN het CvB en VOOR onze collegas uit Aardwentenschappen maken !
Op de website van Utrecht staat al meer info dan wij zelf gekregen hebben. Dat er bezuinigingen moeten zijn is triest. De manier waarop respectloos
https://www.uu.nl/nieuws/uu-en-vu-in-gesprek-over-voortzetten-gedeelte-aardwetenschappelijk-onderwijs-en-onderzoek
Het handelen van het Faculteitsbestuur B€ta en CVB is zeer kwalijk te noemen. Neem bijvoorbeeld een Pieter van Beukering die doodleuk zegt dat we wel ergens gratis mensen vandaan kunnen halen die een thesis kunnen en willen begeleiden, want heel veel andere opties heb je niet als je beide begeleiders per 1 augustus worden ontslagen. Ook het totale gebrek aan transparantie mag opmerkelijk worden genoemd. Er waren verschillende scenario’s uitgewerkt, maar er wordt gekozen voor het zwartste.
Ook het formuleren dat de huidige focus op het huidige klimaat komt te liggen getuigd van een gebrek aan inzicht in de materie, immers worden onze huidige modellen getoetst aan de 4,54 miljard jaar dat de geologie ergens ter wereld een puzzelstukje heeft achtergelaten.
Alle geweldige professoren, docenten, medewerkers, medestudenten en ondersteunend personeel, in het bijzonder de studieadviseurs, heel veel sterkte! En voor het FB en CVB, ik hoop dat jullie de Here vinden, want dat is de snelste weg om nog iets van een geweten te ontwikkelen
“En voor het FB en CVB, ik hoop dat jullie de Here vinden, want dat is de snelste weg om nog iets van een geweten te ontwikkelen”
Helaas, te laat: de poorten van de hel staan al op een kier … de Here heeft wel wat beters te doen!
De cel en de hel inderdaad, allemaal!
Ik stel voor dat Advalvas de oneerlijke behandeling van de VU tegenover de getroffen medewerkers onderzoekt. Dit verdient nader onderzoek. De werkomgeving voor de overige medewerkers is ook extreem ongezond – in heel de VU worden medewerkers aangemoedigd om zelf ontslag te nemen.
In Trouw: “Kraneveld heeft er vertrouwen in dat nieuwe studenten goed de weg naar Utrecht weten te vinden, en dan wellicht voor een master naar de VU komen. Die universiteit is van oudsher bijvoorbeeld juist sterk in de chemische kant van aardwetenschappen.”
Tuurlijk, want na deze wanvertoning staan de studenten te springen om weer terug te gaan naar de VU!! En die keuze voor de VU was absoluut geen weloverwogen keuze voor de meesten, nee hoor, we kunnen net zo goed naar Utrecht toe. En dan, over een paar jaar, hetzelfde riedeltje wegens een te lage instroom in de masteropleiding?
Dat de chemische kant van aardwetenschappen niet meer bestaat dankzij de bezuinigingen verteld ze er natuurlijk niet bij. Want ojee, stel dat ze negatieve aandacht krijgt in de media nadat ze een gehele opleiding tot de moho weet te schofferen…..
“Trumpiaans” is nog een te positieve omschrijving voor het handelen van FB en CvB, Trump heeft zichzelf nog miljardair gemaakt, het FB gaat meer geld kwijtraken aan het opheffen van een studie dan dat de studie zelf kost
Een dramatisch besluit, ik heb er geen woorden voor.
Ik hoorde van de studenten dat Pieter van Beukering zijn eigen master aan het promoten was tijdens de studentenbijeenkomst over de reorganisatie. Dus deze meneer spaart als FB-lid eerst zijn eigen baan ten koste van een hele opleiding Aardwetenschappen en gaat daarna zijn mater promoten? Mag zo iemand dan over een top-opleiding bepalen van een van de basis-wetenschappen die een universiteit zou moeten hebben? Schandalig en totaal ongeschikt. Hoe is het mogelijk.
Bespottelijk besluit.
Natuurlijk zijn andere studies ook belangrijk. Maar zijn die zo uniek qua kennis en kapitaal als aardwetenschappen aan de VU?
De statement dat mensen via een andere weg hun opleiding kunnen afmaken, een andere weg die simpelweg niet bestaat.
Is in mijn ogen fraudeleus.
frauduleus**
Ze zeggen 37, maar dat is exclusief 5 docenten die op 1 sept 2027 hun baan verliezen. 42 dus. En dan gewoon hier een lager getal noemen is weer niet eerlijk, FB.
We hebben nu een kleiner financieel probleem dan vorig jaar, toen gesproken werd over 15 tot 20fte. En nu is het gewoon meer dan verdubbeld. We worden gewoon geslachtofferd.
De harde werkelijkheid is dat het slechts jullie taak is de belangen van de regenten te dienen, wanneer zij dat nodig achten, in plaats van andersom. Wie geeft eens een overzichtje van hoezeer de bestuurders voor hun aardwetenschappers hebben gevochten alvorens dit noodlot heeft toegeslagen? Of van de realistische opbrengst van deze noodlottige maatregelen. Alles vast keurig doorgerekend. Zodra de afdeling verwijderd is, en de ontslagen zijn plaatsgevonden, gaat het VU-leven weer door als gewoon en is het wellicht wachten op de eerstvolgende ronde ellende. Men zal nu dan zogenaamd trots zijn op wat er overblijft en waar de VU zo goed in is, maar in zo’n volgend geval zal dat vast weinig meer betekenen, en kan er gewoon opnieuw gesnoeid worden. Want zo gaan die dingen. Veel sterkte en u verdient beter. De VU zal er zelf niet beter van worden.
Heel triest en onnodig. Ik hoor hier de echo van 10 jaar geleden. Sterke voor allen die hun baan verliezen en voor de studenten die wat anders moeten zoeken.
Kan die misleidende kop als je blieft aangepast worden: er worden 42, geen 37 mensen ontslagen. De vijf mensen die pas over 2,5 jaar ontslag krijgen worden gedwongen met veel te weinig menskracht de studenten die we nog hebben zo goed mogelijk naar hun diploma te begeleiden. Dat zal een loodzware taak zijn. Hen hier nu niet meetellen is het zoveelste voorbeeld van het gebrek aan respect en waardering dat ons faculteitsbestuur heeft voor de mensen die het echte werk doen.
Dus, @AdValvas, doe wat juist is en laat zien dat jullie, in tegenstelling tot het FB Beta, deze gewaardeerde collega’s wél zien.
Gisteren was een gitzwarte dag voor de afdeling Aardwetenschappen. Je baan verliezen, PhD studenten die verder moeten modderen zonder lab faciliteiten en begeleiders, BSc en MSc studenten die hun studie en toekomst in duigen zien vallen, allemaal extreem erg en verdrietig. Maar het aller ergste was nog wel de manier waarop deze ‘bijsturing’ bekend gemaakt werd door het FB Beta: de afdeling werd samen gedreven in een afgekloven zaal in de lege Q vleugel van het WN gebouw, de FB leden stonden te glimlachen in een hoekje, terwijl een serie taxi’s (!) al klaar stond om het FB af te voeren in het geval de aardwetenschappers in opstand zouden komen. Wat denken zij wel wie wij zijn: een stelletje straatvechters? Bij de minste protestgeluiden (kaliber ‘boeh!’, meer was het niet) wist het FB niet hoe snel zij de zaal moesten verlaten, wat een slap zooitje. Daarna moesten wij allen richting het hoofdgebouw om het gitzwarte nieuws in ontvangst te nemen, waarna de troep uit elkaar werd gedreven om in kleine zaaltjes nog wat additioneel loos gepruttel aan te horen. En dat allemaal in het gezelschap van een aantal stevige beveiligers … waarom dit machtsvertoon, deze intimidatie? Onbeschrijfelijk, wat een zielloos en vooral respectloos optreden was dat, met geen pen te beschrijven. De VU moet zich extreem kapot schamen, en ik ga er dan ook vanuit dat het CvB – deels aanwezig tijdens en dus getuigen van deze schertsvertoning – gaat regelen dat het FB publiekelijk excuses gaat aanbieden aan de voltallige afdeling Aardwetenschappen. Dat kan tot 1 augustus 2025.
Dit is beschamend en laf. Het ontneemt mij als werknemer van de VU elk vertrouwen in de organisatie. Het college van bestuurlid is uiteindelijk verantwoordelijk en schoffeert de medewerkers die door de reorganisatie worden getroffen. En geeft weinig vertrouwen voor de toekomstige reorgansiaties. Die het CvB liever niet met de OR bespreekt. Het moet niet gekker worden, toch!
Oproep aan Ad Valvas: maak een reconstructie van wat hier allemaal is gebeurd. Het faculteitsbestuurr beweert van alles over de financiele aanleiding dat nodig eens getoets moet worden – een diepgravend stuk, zoals jullie eerder deden over het arbeidsconflict bij Rechten, is hier hard nodig.
Het bewijst opnieuw dat al die cursussen over ‘verbindend’, ‘strategisch’ , ‘dienend, ‘missionair’ en ‘transformatief’ leiderschap gedrag volkomen weggegooid geld zijn geweest. Het zou trouwens ook goed zijn om eens boven tafel te krijgen wat dat circus onze organsiatie allemaal kost.
De VU heeft prachtige visies, maar ze zijn geen cent waard als je als afdeling niet in het business-model past. Schone schijn en loze woorden; als de VU ze niet waar kunt maken, is de VU nog verder van huis. Over welke besparing hebben we het dan?
Volgens mij blijven er maar hooguit twee opleidingen bestaan:
MSc hydrologie
MSc ES – specialisatie Global Environmental Change and Policy (GECP); ES stond altijd voor Earth Sciences. Dit croho-nummer wordt dus gekaapt.
Op papier de MSc-ES – specialisatie Earth and Climate ook; maar hoe men dat wil gaan invullen als de VU Earth eruit streept?
Een land met zowel een lage staatsschuld als een financieel overschot moet niet bezuinigen. Keynes draait zich om in zijn graaf.
Het stopzetten van Aardwetenschappen aan de VU Amsterdam is een zeerdomme en onverstandige beslissing. Aardwetenschappers spelen een sleutelrol in de energietransitie, zoals het onderzoek naar geothermische energie, en het vinden van kritische mineralen die essentieel zijn voor nieuwe technologieën. Ze dragen bij aan het begrijpen van watertekorten, bodemdaling, en de bescherming van kusten tegen zeespiegelstijging. In Nederland, waar waterbeheer cruciaal is, zijn aardwetenschappers nodig om zowel de gevolgen van klimaatverandering te analyseren als ook oplossingen te vinden. De vraag naar goed opgeleide aardwetenschappers is groot, en het sluiten van dit programma verzwakt onze capaciteit om met deze uitdagingen om te gaan. De VU kiest voor de simpelste oplossing van hun geldtekort, maar absoluut niet de oplossing waar de BV Nederland mee gediend is. Om het heel simplistisch uit te leggen, een voetbalclub moet bezuinigen, maar stuurt dan van de ~60 spelers die onder contract staan de 4 duurst betaalde spelers weg, maar dat zijn wel de spelers waar het team om draait. Maar die 20 spelers die ook een leuk salaris verdienen, maar die iedere wedstrijd op de tribune zitten, die mogen blijven! With friends like these who needs enemies. Dit Bèta Faculteitsbestuur kan trots op zichzelf zijn. Die aardwetenschappers zijn toch altijd al een vreemde eend in de bijt geweest en in de Big Bang zei Sheldon Cooper al “Geology is not a Science!”. Maar zonder aardwetenschappers zou de aarde er echt heel anders uit zien…
Het is toch de wereld op z’n kop. Er zijn juist mensen nodig met verstand van de ondergrond en het verleden, om de huidige en toekomstige geomaatschappelijke problemen het hoofd te bieden. In plaats van opheffing, zou juist moeten worden ingezet op verdere ontplooiing (zie ook hier).
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/meer-mijnbouw-in-nederland-aardwarmte-en-co2-opslag-in-eigen-bodem-de-geologische-dienst-staat-voor-nieuwe-vragen~b7681efc/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
In een eerdere protestreactie richting het FB, kreeg ik ondere het volgende antwoord terug (sep-’24):
‘Het faculteitsbestuur van de Faculteit der Bètawetenschappen onderschrijft het belang van goede wetenschapsbeoefening in de discipline aardwetenschappen, niet in de laatste plaats vanwege de ambitie die de VU heeft op het gebied van duurzaamheid. Tegelijkertijd is de manier waarop het onderwijs en onderzoek nu georganiseerd is binnen de afdeling Aardwetenschappen niet duurzaam gebleken, ook niet in het licht van het financiële toekomstperspectief van universiteiten en in het bijzonder de VU. Daarom zal deze afdeling organisatorische veranderingen moeten ondergaan om stabiliteit te verzekeren voor de lange termijn.
Het faculteitsbestuur onderzoekt nu in nauwe samenwerking met de afdeling Aardwetenschappen in welke onderzoekslijnen en onderwijsprogramma’s het vanuit strategisch en maatschappelijk aspect wil blijven investeren, en hoe dat het beste kan worden georganiseerd. In de komende maanden zullen met grote zorgvuldigheid keuzes gemaakt worden, waarbij zoveel als mogelijk de maatschappelijke belangen en de gevolgen voor medewerkers en studenten nauwlettend in overweging worden genomen. Het streven blijft daarbij om wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in Aardwetenschappen ook in de toekomst te laten floreren op de VU.’
Hoe dat laatste terugkomt in het huidige besluit, is totaal niet te begrijpen en ongehoord. Vanuit maatschappelijk oogpunt is de keuze tot opheffing ook onnavolgbaar, gezien er nu nog maar één universiteit overblijft waar aardwetenschappelijk onderwijs en onderzoek wordt aangeboden en uitgevoerd.
Ik wens al het personeel, medewerkers, studenten en verdere betrokkenen veel sterkte toe in het aankomende rouwproces.
Onbegrijpelijk. Een dramatisch besluit, passend bij een gebrek aan visie.
In de tijd dat ik bij VU Aardwetenschappen als docent werkte heb ik altijd een prettige collegiale sfeer ervaren. Werken bij deze afdeling was een voorrecht, we deden internationaal top-onderzoek, onder andere aan ontdooiende permafrost in Siberië en zakkende veenbodems in Nederland. We ontwikkelden zelf meetapparatuur. Dat was nog wel een probleem, want het was ook al jaren moeilijk om een technische werkplaats in de lucht te houden – toen ook al te duur bevonden.
Er stond nog wel eens wat aan apparatuur op mijn werkkamer, om uitgetest te worden voordat het naar buiten ging. Op een dag kreeg ik een advacaat van het CvB op bezoek. Toen hij mijn kamer betrad, viel zijn mond open van verbazing, en zei: “Ik wist niet dat dat nog bestond”. Een wetenschapper die met meetapparatuur aan het werk was!
Dat tekent misschien wel hoe er in de hogere regionen van de VU tegen wetenschap wordt aangekeken. Wetenschap doe je op een schoon bureau, liefst een flexwerkplek, met een laptopje. De laatste jaren dat ik er werkte kreeg ik steeds meer het gevoel dat gegevens verzamelen en meten er steeds minder toe deed, en alleen als te duur en niet sexy werd ervaren.
Op een gegeven moment volgde ik een cursus wetenschapscommunicatie bij de PR afdeling. Die was in rep en roer, want de VU had wilde-beesten-showman Freek Vonk als hoogleraar binnengehengeld! Dat was sexy en zou de studentenaantallen ongetwijfeld doen stijgen! Niet dat ik Vonks wetenschappelijke activiteiten in twijfel trek maar het geeft wel aan hoe belangrijk marketingdenken is geworden in onderwijs en wetenschap aan de VU. Ook nu prijkt prominent op de VU website de nieuwste hype: “Ken jij de waarde van AI en big data?” Ja die kennen we als Aardwetenschappers, we pionierden er al al mee met het gebruik van satellietgegevens, geografische informatiesystemen, machine learning bij het verwerken van al die data. We weten ook als geen ander: “Rubbish in, rubbish out” bij dit soort werk.
In dit klimaat gedijen basiswetenschappen zoals Aardwetenschappen niet goed en zijn al snel te duur en niet modieus genoeg, constateer ik met veel bitterheid. Ik wens de VU veel geluk met AI en Big Data. Overigens, zonder Aardwetenschappen zou de hele VU er niet staan op de slappe Amsterdamse bodem, hadden we geen grondstoffen voor de bouw van computers en de energie niet om die energie-slurpende AI modellen te draaien.
Mijn oud-collega’s wens ik graag een nieuwe baan op plaatsen waar Aardwetenschappen wel gewaardeerd wordt. Vergeet ook de mogelijkheden van een eigen bedrijf niet, ik heb het jaren na mijn pensionering nog met plezier gedaan; de vraag naar je kennis en expertise uit de maatschappij blijft bestaan. De VU is een slangenkuil geworden waar in het gevecht om schaarse middelen door de rancuneuze bezuinigingen op wetenschap van het PVV-kabinet hele disciplines de deur uit geschopt kunnen worden. Ik heb medelijden met de studenten en promovendi, die maar moeten zien hoe ze hier uit moeten komen met proefschrift en studieplannen. Maar vergeet ook niet dat de VU dan wel denkt dat ze zonder Aardwetenschappen kunnen, de rest van de maatschappij niet.
“Wetenschap doe je op een schoon bureau, liefst een flexwerkplek, met een laptopje.”
Dat is inderdaad met nadruk hoe het tegenwoordig hoort. Ik heb wel eens meegemaakt dat een zekere VU-medewerker die altijd met stoelen en kasten in de weer leek op een afdeling waar niet alle bureaus (met bijbehorende wetenschappers) er voldoende schoon en leeg bij stonden kwam duidelijk maken dat één en ander dus niet de bedoeling was. We werden nog net niet van onze bureaustoelen ontheven.
En wat me nog het meest verbaast, of liever verbijstert, is die stroom van reacties onder pseudoniem. Durven studenten en medewerkers niet eens meer openlijk hun mening te geven!? Als de VU zich zelfs daar niet dood voor schaamt, wordt het misschien toch tijd om de hoop écht op te geven …
Waarom zou je in vredesnaam het risico nog nemen? Ook aan de De Boelelaan heersen keiharde hiërarchische machtsstructuren, en velen bevinden zich op de één of andere manier wel in een kwetsbare positie.
Dat meneer van Beukering doodleuk ruimte krijgt om de master mag promoten waarvan hij zelf directeur is tijdens deze bijeenkomst zegt heel veel!
Het is een corrupt zooitje waarbij eigen belang en carrière boven de toekomst en het welzijn van het ondergeschikte volk behoort. Ik hoop dat justitie de weg naar de Boelelaan weet te vinden en Aletta K; Pieter van B; Jeroen G. en al hun vriendjes de justitiële molen in worden getrokken
De ‘B’ in FB en CvB staat voor ‘belangenverstrengeling’
Onbegrijpelijk en vooral triest, de wijze van communiceren naar het personeel en weer met die niet goed onderbouwde gelegenheidsargumentatie:
“Aardwetenschappen is te duur geworden, legt Kraneveld uit. “Toen ik hier als decaan begon, konden we ons de afdeling nog veroorloven, al moest die altijd financieel geholpen worden door de andere afdelingen om te kunnen blijven bestaan. Maar door de stijgende loonkosten, de energieprijzen en de dure huisvesting lukt dat niet meer. Daarnaast is het aantal studenten fors teruggelopen. Vorig jaar zagen we een daling van het aantal nieuwe studenten van 20 procent bij onze faculteit.”
“Te duur” dat was hetzelfde argument dat werd gebruikt in de vorige reorganisatie maar toen met een nuance…jullie zijn te duur omdat jullie te oud zijn….en dus werden er meer ouderen ontslagen dan de afspiegeling in het personeels bestand. Wij kregen gelijk bij het college van de rechten van de mens maar konden niet meer terug hetgeen resulteerde in een mislukte en veel te dure reorganisatie die mogelijk zelfs het fundament heeft gelegd voor de huidig slachting, de verantwoordelijken worden hiervoor niet ter verantwoording geroepen en de rest van het personeel is hier de dupe van geworden….Inmiddels zijn we jaren verder en zijn die toen nog jonge docenten en stafleden kennelijk weer te oud en dus te duur geworden. Het werkelijke probleem ligt niet bij de kosten van het personeel maar bij de bèta financiering, een lab met massaspectrometers is nou eenmaal duurder dan een boekenkast (zeker als je er pdf-jes van maakt). En als je bijvoorbeeld een student aardwetenschappen vergelijkt met de kosten van een student medicijnen dan valt het allemaal nog wel mee. En dan het argument dat het aantal studenten terug loopt…dat is feitelijk een bezuiniging omdat het bedrag dat de afdeling krijgt per student, niet de kosten dekt van zijn of haar opleiding dus hoe meer studenten hoe groter de verliezen was indertijd ook al zo en dit zal nu niet anders zijn. Een typisch alsmaar terugkerend bèta probleem. Den Haag geeft geld, het CvB verdeeld dit over de faculteiten en de faculteit verdeeld dit over de afdelingen…en daar worden steeds keuzes gemaakt en kennelijk is de keuze al veel eerder gemaakt en laten ze de tekorten oplopen om de volgende reorganisatie te kunnen beargumenteren .. Te duur is dus vooral het gevolg van de keuzes die hogerop worden gemaakt. De decaan heeft het trouwens over een afname van studenten van 20% van de faculteit en niet over de afdeling, de vraag is wat zijn dan de cijfers van de afdeling t.o.v. de faculteit. Het riekt naar gelegenheidsargumentatie en het zou goed zijn om de werkelijke cijfers, en ook de financiële onderbouwing en verdeling eens goed te bekijken. Daar klopte indertijd ook weinig van, verliezen bleken af te hangen van de peildatum en er werd handig gegoocheld met getallen om verliezen groter te laten lijken.
Wij werden indertijd tijdens het zomer veldwerk ontslagen! Studenten zouden in Portugal achterblijven zonder begeleiding. De studenten hebben daarom de kerkzaal bezet om te eisen hun studie onder de condities die hun werden voorgespiegeld en waar ze indertijd voor hadden gekozen (en flink betalen) te kunnen afmaken. Dit leverde in ieder geval een jaar uitstel op en betere mogelijkheden om toch op niveau te kunnen afstuderen.. Dit lijkt me ook alleszins redelijk: meer tijd voor meer docenten en niet slechts een handje vol die zich uit de naad moeten gaan werken omdat ze begaan zijn met hun studenten. Zo is er ook meer tijd om een baan te zoeken en wordt het leed beter verdeeld.
Het is ook onbegrijpelijk dat er kennelijk niet echt gekeken is naar een fusie met de RUU omdat de opleidingen niet hetzelfde zijn en in feite elkaar goed aanvullen zodat et tenminste een volledige aardwetenschappelijke opleiding over blijft in Nederland. Waar een wil is is een weg en wat weg is krijg je nooit meer terug. Een volwaardige hydro geologische opleiding bestaat niet meer in Nederland en de problemen met de watervoorziening (drinkwater, landbouw) stapelen zich op.
Dus beste studenten die hiervan de dupe zijn geworden, bekijk de cijfers eens goed via de studenten raad en ga zo nodig over tot actie om te eisen dat je dat gene waar je voor gekozen hebt en betaald hebt ook daadwerkelijk op niveau in alle rust af kan maken of eis je college geld en je investeringen (studietijd kamer, etc) desnoods via de rechter terug. En docenten steun vooral je studenten!
Veel sterkte,
Michel Groen
Het feit dat het FB en CvB liever hun geld gebruiken om de schade te vergoeden die ze zelf doodleuk veroorzaken dan een opleiding in stand te houden….. Ik kan het gewoon niet geloven, wat een eikels!
De VU moet 60 miljoen bezuinigen, maar gaat wel richting de 30 miljoen verliezen als dit incompetente criminele zooitje zijn gelijk krijgt!
De wettelijke verplichting dat een jaar studievertraging door nalatigheid van de onderwijsinstelling in het HBO/WO een bedrag van bijna €23.000 + terugvordering collegegeld bedraagt. Als we onze studietijd en kosten ook mogen vorderen als werktijd komt daar nog €25.000 tot €40.000 bij