Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
10 januari 2025

Campus
& Cultuur

Aangepaste selectie Acta geeft mannen een kans

Mannen moeten net zoveel kans hebben om aangenomen te worden bij Acta als vrouwen. Daarom heeft Acta zijn selectiecriteria aangepast, vertelt Martijn van Steenbergen, lid van de selectiecommissie.

Waarom hebben jullie dit jaar de selectiecriteria aangepast?
“Het is al minstens tien jaar zo dat meer vrouwen dan mannen zich aanmelden voor tandheelkunde. Ongeveer tweederde is vrouw. Een paar jaar geleden gaf ik, samen met onze decaan, een introductiecollege. Daar zaten opvallend veel vrouwen in de zaal. Wel tachtig procent. Daarom hebben we onderzocht waar dat door komt.”

Vrouwen doen het beter dan mannen. Mooi toch?
“Als vrouwen het beter doen in de selectie dan mannen, dan is dat natuurlijk prima. Maar de selectieprocedure moet wel eerlijk zijn. En we vroegen ons af of dat nog zo was.”

De mannen hadden niet gewoon lagere cijfers dan de vrouwen?
“Nee, we hebben alle cijferlijsten bekeken en dat scheelde niet zo veel. Alle aankomende studenten doen toetsen. De vrouwen scoren daarbij iets beter op de verplichte taaltoets, maar ook dat was niet erg significant. We kijken daarnaast ook naar het cv van scholieren, vanuit de gedachte dat de één goede schoolcijfers haalt en een ander juist weer veel naast school doet. Op het onderdeel cv deden mannen het slechter dan vrouwen.”

Dat is mooi toch? Dan halen jullie de juiste studenten binnen.
“De ideale student tandheelkunde bestaat niet. We zoeken juist variatie in de studenten. Sommige tandartsen zijn goed met angstige patiënten, anderen zijn geïnteresseerd in technische ontwikkelingen of juist de wetenschap. Als beroepsveld hebben we die verschillende mensen nodig. Daarom hebben we een paar kleine wijzigingen doorgevoerd.”

Wat is er dan dit jaar aangepast aan de toelatingscriteria?
“We toetsen nu niet meer alleen op biomedische kennis, taal en sociale vaardigheden maar ook op rekenvaardigheden en ruimtelijk inzicht. Op het cv vroegen we scholieren naar een bijzondere prestatie op het gebied van wetenschap, kunst of sport. Daar hebben we nu ICT en technologie aan toegevoegd. Want waarom maakt een topsporter of een muzikant meer kans om aangenomen te worden en de voorzitter van de techclub niet? Ook maken we nu duidelijker wat we eisen van het dossier dat scholieren inzenden. Soms waren die zo slordig. Nu beschrijven we duidelijk hoe de bewijsstukken eruit moeten zien. Als je een dag met een tandarts meegelopen hebt, verwachten we een mooie brief op briefpapier met een handtekening van de tandarts. Dat hielp.” 

En? Eindelijk weer mannen op de faculteit?
“Dit jaar was 38 procent van de aanmeldingen man en 38 procent van de aangenomen studenten is man. De discrepantie tussen aanmelding en aanname is nu dus non-existent. We willen als faculteit een mooie weerspiegeling van de maatschappij zijn. Met vrouwen én mannen, mensen van verschillende culturen en geloven. Iedereen heeft zo een faire kans. Dat is voor ons relevant.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.