“Ik zit in het laatste jaar van mijn bachelorstudie en ben van plan een een- of tweejarige master te doen, die zal ik uit eigen zak betalen. Ik krijg nu een beurs voor uitwonende studenten plus een aanvullende beurs, zo’n 1.000 euro per maand en ik leen er ook nog bij. Ik heb een bijbaan in de horeca, maar die inkomsten zijn zeer onregelmatig, ik heb een nulurencontract. Ik verdien daarmee tussen de 500 en de 1.500 euro per maand bij.
Een behoorlijke studieschuld bouw ik op, die zal straks rond de 30.000 euro staan. Dat is een flink bedrag, maar ik had van tevoren rekening gehouden met het dubbele daarvan, want toen ik begon met mijn studie, gold het leenstelsel nog en moest ik mijn hele studiefinanciering lenen. Dat is nu dus afgeschaft en vervangen door het basisbeursstelsel, dus het valt me uiteindelijk nog behoorlijk mee. Het drukt niet op me en ik maak me geen zorgen over het terugbetalen ervan. Ik reken erop dat ik straks, als ik ben afgestudeerd, een goede baan zal hebben met een mooi salaris.
Voor 500 euro per maand huur ik een studio in Haarlem, maar ik heb niet echt geldzorgen; ik heb best een comfortabel leven. Ik let wel op mijn geld, doe geen gekke dingen en probeer ook nog een beetje te sparen. Als er onverwachte dingen gebeuren, heb ik altijd nog mijn spaarrekening.
Ik heb voordat ik aan mijn universitaire studie begon een jaar een hbo-opleiding gedaan, dus ik heb al wel studievertraging opgelopen, maar de langstudeerboete krijg je volgens mij als je vertraging binnen één studie oploopt, toch? Ik vind het wel een zorgelijke ontwikkeling, het onderwijsbeleid van dit kabinet.”
Lees hier het volgende interview uit deze serie, met USR-lid Morgan Deneubourg wiens inkomen flink is gedaald.