Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 oktober 2024

Campus
& Cultuur

Nieuwe toiletten hoofdgebouw zijn er voor iedereen 

Man, vrouw, non-binair, rolstoelgebruiker: in het inclusieve toilettencomplex in het VU-hoofdgebouw is iedereen welkom.  

Een groepje vrouwelijke studenten schuifelt voorzichtig het nieuwe toilettencomplex in achter de koffiecorner van het hoofdgebouw. Boven de ingang prijkt een bordje met een wc en een rolstoel erop afgebeeld, maar geen man- of vrouwsymbool. Zitten ze hier wel goed? Al rondkijkend komen ze erachter dat op deze wc iedereen door elkaar loopt en concluderen ze: ook zij zijn hier welkom.   

Elk toilet een wasbak 

Het toilettencomplex is ruim opgezet, met een brede ingang en veel ruimte om bijvoorbeeld een rolstoel te manoeuvreren. Verder beschikt elk toilethok over een prullenbak voor menstruatieproducten, een spiegel en een aparte wasbak. Ook ‘mannen die om medische redenen een prullenbakje in het toilethokje nodig hebben’ kunnen hier terecht, schrijft de VU op haar site.   

Naar eigen zeggen streeft de VU naar een inclusieve en toegankelijke campus en zijn de nieuwe toiletten daar onderdeel van. ‘Met name transgender en non-binaire studenten en medewerkers, maar ook anderen krijgen soms te maken met pesten, intimidatie of ander ongewenst gedrag in de toiletten’. De nieuwe toilettengroep moet daar verandering in brengen, samen met de overige 22 inclusieve toiletten die verspreid over de campus te vinden zijn.   

8 reacties

  1. Van zo’n bericht in de ochtend kan ik echt vrolijk worden. Dit lijkt me het resultaat van een lang proces van goed luisteren en vervolgens zorgvuldig handelen en tenslotte als finishing touch begrijpelijk communiceren. Zo krijg je vanzelf een stevig draagvlak binnen de organisatie. Het zal overigens de brigade ‘Woke Criticasters’ er niet van weerhouden om hun troepen in het gelid op te stellen om vervolgens dit nieuws van cynische opmerkingen te voorzien.

  2. Al jarenlang zijn dit soort toiletten wettelijk verplicht op iedere verdieping van ieder universiteitsgebouw. We noemen het invalide- of rolstoel toilet.

  3. Ik heb de indruk dat de meerderheid (dames en heren) gescheiden toiletten wil en dat deze meerderheid nu met een zeker ongemak aldaar naar het toilet of naar een andere toilettengroep moet, omdat de gevoelens van een minderheid onterecht als belangrijker worden beschouwd.

  4. Het zal al weer zo’n 20 jaar geleden zijn dat internationale bezoekers van de VU er ons op attendeerden dat ‘invalide toilet’ in het Engels gelezen wordt als een toilet voor ‘invalids’ , dat was denk ik een welkome wake up call voor onze universiteit. En ja, meerderheden en minderheden die blijkbaar voorkeuren hebben voor aparte dames en heren toiletten … In mijn thuis omgeving – zowel in mijn jonge jaren als heden ten dage in mijn pensionado tijd – zie ik enkel één WC voor alle huisgenoten en gasten. Ik vermoed dat als ik als ‘kind in verzet’ mijn lieve ouders had gewezen op noodzakelijke gescheiden toiletten, dat ze dan mogelijk psychologische bijstand hadden ingeroepen. Maar ja, dat was vroeger …

  5. Het is wel buitengewoon handig dat als het toiletpapier weer op is er die andere bak met papieren doekjes nog is. Zo’n luxe was er in mijn tijd niet hoor.

    • Zie juist de lijst met miljoenen tekorten van de universiteiten. Wellicht toch prio geven aan goed onderwijs en voor dit soort zaken heeeel goed kijken naar de kosten-baten analyse.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.