Als de Tweede Kamer dat wil, is onderwijsminister Bussemaker bereid om de uitbreiding van het bindend studieadvies te beperken tot het tweede studiejaar. Ook zal ze het ervoor zorgen dat maximaal tien procent van de studenten met het experiment te maken krijgt.
Bindend studieadvies
Bussemaker wil universiteiten en hogescholen de gelegenheid geven om treuzelaars ook na het eerste studiejaar weg te sturen. Ze mogen van de minister experimenteren met een uitbreiding van het bindend studieadvies (bsa), zolang het niet om het laatste jaar gaat. Op dat plan kreeg de minister vorige week veel kritiek van de Kamer. Ook haar eigen PvdA is weinig enthousiast. Kamerlid Mohammed Mohandis diende dinsdagavond twee moties is.
Ten eerste wil de PvdA’er niet dat hbo’ers in het derde studiejaar nog weggestuurd kunnen worden. Waarschijnlijk zal een meerderheid van de Tweede Kamer het met hem eens zijn als er dinsdag wordt gestemd. Ook de SP, D66, CDA en de SGP willen dat zo min mogelijk studenten met het uitgebreide bsa te maken krijgen.
De minister kan er mee leven. “Het zou niet mijn keus geweest zijn”, zei ze in de Tweede Kamer. “Maar dit vind ik alleszins redelijk, omdat wij dan wel een stap zetten naar versterking in het eerste en tweede jaar.” Bovendien wil volgens haar nog geen enkele instelling het bsa uitbreiden naar het derde jaar.
Mohandis wil daarnaast dat maximaal tien procent van de Nederlandse studenten kans loopt op een bindend studieadvies in het tweede jaar. Dat kon de minister alvast toezeggen; ze denkt niet dat het aantal studenten waarmee instellingen gaan experimenten het komende jaar in de buurt komt van dat percentage.