Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 december 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Miljoenen voor religieonderzoek

Religie en homoseksualiteit, Islam en Jodendom in het publieke debat, meervoudige religieuze binding en Islam in de Nederlandse maatschappij, de VU krijgt er een flinke zak geld voor van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De genoemde projecten maken namelijk deel uit van het onderzoeksprogramma Religie in de Moderne Samenleving, negen onderzoeksprojecten van verschillende universiteiten waarvoor NWO vier miljoen euro uittrekt.

Religie en homoseksualiteit

De betrokken onderzoekers werken samen met maatschappelijke organisaties en bedrijven. Het onderzoek moet inzichten opleveren die van belang zijn voor beleidsmakers, bestuurders en professionals werkzaam in bijvoorbeeld de zorgsector, het onderwijs, het bedrijfsleven en bij overheden.

Hoogleraar praktische theologie Ruard Ganzevoort zet zich samen met Anne-Marie Korte (Universiteit Utrecht) op religie en homoseksualiteit. Daarin analyseert hij de polarisatie van beide in politieke debatten en populaire cultuur, en vergelijkt hij de actuele situatie in Nederland met de recente geschiedenis en met de ontwikkeling in Servië, Spanje en Zweden.

Joden en moslims

Bijzonder hoogleraar Humanisme in relatie tot religie en seculariteit Yolande Jansen en hoogleraar islam in Europa Thijl Sunier onderzoeken hoe beeldvorming over joden en moslims tot stand komt en welke rol die argumenten daarbij spelen. Het onderzoeksproject is in samenwerking met de UvA en de Socrates Stichting aangevraagd.

Meervoudige religieuze binding

Steeds meer mensen in Nederland stellen hun geloof samen uit elementen van verschillende religies. Wat betekent deze ontwikkeling voor onze samenleving? Samen met maatschappelijke organisaties verkennen hoogleraar godsdienstfilosofie Willie van der Merwe, bijzonder hoogleraar Theologie en Samenleving Manuela Kalsky en Hoogleraar boeddhistische filosofie Andre van der Braak het nieuwe verschijnsel van meervoudige religieuze binding en de gevolgen ervan.

Gewone moslims

Thijl Sunier en hoogleraar Recht en cultuur in islamitische samenlevingen Leon Buskens (Leiden) analyseren hoe gewone moslims in Nederland in het dagelijks leven omgaan met actuele kwesties in hun geloof, hoe zij discussiëren over veranderingen en aanpassingen in islamitische regels, en van welke middelen en instanties zij daarbij gebruik maken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.