Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
29 november 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Geen onderzoek met mijn organen, zeggen duizenden donoren

Dertigduizend orgaandonoren willen niet dat hun organen voor wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt. Misschien zouden het er meer zijn, als donoren al bij registratie de keuze kregen. Vorige week was het Nationale Donorweek. Allerlei bekende en minder bekende Nederlanders brachten het belang van donorregistratie onder de aandacht. Als je zelf overlijdt, kan jouw hart het leven van een hartpatiënt redden. Het is belangrijk om te laten weten of artsen na je dood je organen mogen transplanteren.

Bezwaar

Bij registratie kunnen nieuwe donoren uitzonderingen maken. Sommigen willen liever niet dat iemand hun ogen krijgt, anderen willen hun huid niet afstaan enzovoorts. Een klein deel van de donoren maakt bezwaar tegen het gebruik van de organen voor wetenschappelijk onderzoek naar transplantatie. Het zijn er dertigduizend van de 3,4 miljoen.

Niet geschikt

Het komt zelden voor, maar soms is een orgaan al uitgenomen en blijkt het toch niet geschikt voor transplantatie. Dan kunnen artsen het gebruiken om wetenschappelijk onderzoek naar transplantatie te verrichten. Op de website van het donorregister is deze informatie een beetje weggestopt. Het staat niet in de hoofdtekst over donorregistratie, maar wel in de uitgebreidere folder en bij de informatie over het registreren zelf.

Aandeel groeit

Bezwaar maken tegen het wetenschappelijk gebruik van organen gaat nog per post, terwijl de rest van de registratie digitaal kan. Het uitzonderen van bepaalde organen kan wel met een muisklik. Hoe klein het groepje donoren ook is dat bezwaar maakt tegen wetenschappelijk gebruik van zijn organen, hun aandeel groeit wel. Momenteel heeft 0,9 procent een voorbehoud gemaakt, terwijl dat in eerdere jaren een tiende lager was.

Nalaten aan wetenschap

Overigens is orgaandonatie iets heel anders dan het lichaam nalaten aan de wetenschap. Wie zijn lichaam na zijn dood aan de wetenschap wil schenken, moet zich bij een academisch ziekenhuis laten registreren.

 

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.