Tilburgse universiteitsbestuurders nemen de medezeggenschap serieus en ontvangen daarom de ‘Toffe peer award’. De Hogeschool Leiden wordt op de vingers getikt en krijgt de ‘Rotte appel award’.
De onderscheidingen worden dit jaar voor het eerst uitgereikt door de Landelijke Studenten Vakbond en de twee koepelorganisaties voor studentenmedezeggenschap. “We hoorden steeds vaker dat medezeggenschap niet overal serieus wordt genomen. We kregen het idee dat het morele kompas bij bestuurders ontbreekt”, zegt LSVb-voorzitter Jorien Janssen.
Korreltje zout
Dus werden er enquêtes gestuurd naar 43 raden en opleidingscommissies. “Bestuurders nemen de regels omtrent medezeggenschap met een korreltje zout,” concludeert Janssen. Studenten krijgen de vergaderstukken te laat, of hebben niet het idee dat ze enige invloed kunnen uitoefenen. Beslissingen worden genomen voordat die zijn besproken en ook de faciliteiten laten soms te wensen over.
Maar niet aan de Universiteit Tilburg. Daar staat het bestuur open voor advies en is het bereid zijn plannen aan te passen. De faciliteiten zijn dik in orde: medezeggenschappers krijgen een reiskostenvergoeding, een vergoeding voor de tijd die zij in hun werk stoppen, mogen gratis printen en kopiëren en hebben een eigen werkplek. Ook de Technische Universiteit Eindhoven, de Rijksuniversiteit Groningen en de Radboud Universiteit maken goede sier.
Vertrouwen opgezegd
De Hogeschool Leiden krijgt van de studentenorganisaties de ‘Rotte appel award’. Eind maart werd al duidelijk dat de onderlinge verhoudingen moeizaam zijn: de studentenraad heeft het vertrouwen in het bestuur opgezegd. Een externe mediator gaat met de kemphanen praten.