Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
30 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Leenstelsel: GroenLinks-jongeren tegen; Jonge Democraten wachten af

De jongerenorganisatie van GroenLinks verzet zich tegen het op handen zijnde leenstelsel. DWARS wil dat de onderhandelingen met Bussemaker worden gestaakt.

De jongeren hebben “met grote teleurstelling” kennisgenomen van het akkoord dat er aan zit te komen, schrijven ze op hun eigen website.

Sociale ongelijkheid

Voorzitter Hugo van Halder: “Het is bijzonder jammer dat deze vier partijen kiezen voor een stelsel dat aantoonbaar de sociale ongelijkheid vergroot en jongeren dwingt om grote schulden op te bouwen.”

Dat GroenLinks het plan om de basisbeurs af te schaffen dreigt te steunen vindt hij “onvoorstelbaar”. Volgens Halder gaat zijn partij “met de beste intenties totaal de verkeerde kant op”.

Aanvullende beurs

Vanmorgen werd bekend dat de deal tussen de coalitiepartijen en D66 en GroenLinks zo goed als rond is. Als de vier fractievoorzitters eruit komen, ligt er morgen een plan.

Daarin zou onder meer staan dat er meer geld naar de aanvullende beurs gaat, een tegemoetkoming aan de wensen van GroenLinks.

Jonge Democraten

Blij is een groot woord, zegt voorzitter Stefan de Koning van de Jonge Democraten. In principe vindt hij het goed dat er een leenstelsel komt, maar dan moet het onderwijs er echt op vooruitgaan.

Als de voortekenen niet bedriegen, ligt er spoedig een akkoord tussen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks over het afschaffen van de basisbeurs. De jongeren van GroenLinks verzetten zich tegen de plannen, maar die van D66 wachten liever het voorstel af.

Beter onderwijs 

“We willen wel dat het daadwerkelijk effectief is”, zegt De Koning. “Hoe je het ook wendt of keert, tegenover het verlies van de basisbeurs moet beter onderwijs staan. De opbrengst zal zo’n vijf- tot zeshonderd miljoen euro zijn. Daarvoor moeten er meer docenten en vooral meer contacturen komen.”

Het Nederlandse hoger onderwijs behoort al tot de top van de wereld, meent De Koning, “zeker als je kijkt hoe breed en toegankelijk het is. Zo beschouwd doen onze universiteiten het heel erg goed.” 

Extra investeringen

Toch denkt hij dat er extra investeringen nodig zijn. “Een kleine boost kan al enorm helpen. Op onze lauweren rusten is zeker geen optie, want de rest van de wereld staat niet stil. Het is essentieel dat we naast deze investering de komende jaren nog meer geld voor onderwijs uittrekken.”

Over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs maakt hij zich geen zorgen. “Je eindigt niet alleen met een studieschuld, maar ook met een diploma. De schuld kun je straks in dertig of veertig jaar terugbetalen en je gaat significant meer verdienen dan iemand die geen hoger onderwijs heeft gevolgd. Het is meer een psychische barrière dan een werkelijke drempel.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.