Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
30 december 2024

Campus
& Cultuur

Ondernemende studenten buffelen nog even door

Tachtig uur werken in één week, en dat in je vakantie. Dat doen studenten die ondernemer willen worden. Zij volgen deze week de Rabobank/ACE Summerschool Ondernemerschap, die dit jaar voor de tiende keer wordt georganiseerd. “Op vrijdagavond zijn ze moe maar ook meer ondernemer dan op maandagochtend”, zegt initiatiefnemer Enno Masurel (hij slaat de gong op de foto). Hij is waarnemend wetenschappelijk directeur van het Amsterdam Center for Entrepreneurship en hoogleraar duurzaam ondernemen aan de VU.

Wat voor studenten willen ondernemer worden?

“Zeker niet alleen studenten economie en bedrijfskunde. Dit jaar is er ook een student van het conservatorium, die jazz en zang studeert. Andere deelnemers komen onder andere van studies als bewegingswetenschappen, psychologie, voeding en diëtiek. Alle disciplines kunnen meedoen. Als je maar studeert aan de Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam of Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, een origineel businessidee hebt en goed gemotiveerd bent.”

De deelnemers zetten in één week hun eigen onderneming op?

“Ze werken in een week hun idee voor een onderneming uit tot businessplan. Ze krijgen presentaties van deskundigen en ondernemers en er zijn coachingsessies. Vandaag geeft een HvA-docent bijvoorbeeld een workshop over netwerken en vertel ik wat over de liquiditeitsrekening. Drie middagen werken ze aan hun eigen businessplan en lopen er coaches van onder andere de Rabobank rond om ze te helpen.”

Wat is er in de afgelopen tien jaar veranderd?

“We zijn zakelijker geworden. Er is veel aandacht voor sociale en ecologische aspecten, of een bedrijf bijvoorbeeld iets doet voor mensen met een beperking of groene stroom gebruikt, maar uiteindelijk moet je winst maken, anders heeft je bedrijf geen bestaansrecht. Dus we geven met name workshops over hoe je een bedrijf financieel vormgeeft of welke rechtsvorm je kiest.

“Wat ook anders is, is dat we tien jaar geleden begonnen met alleen VU-studenten. Nu is het voor alle Amsterdamse studenten, ook hbo’ers. Dat is een leuke combinatie. Hbo-studenten zijn concreter, meer gericht op het oplossen van problemen. Wo-studenten zijn in het algemeen innovatiever. Twee studenten bewegingswetenschappen maken bijvoorbeeld een model om te voorspellen of een jonge voetballer groot gaat worden. En studenten voeding en diëtiek willen de catering in ziekenhuizen gezonder maken.”

Wat is er eigenlijk wetenschappelijk aan deze Summerschool?

“Het is een extra mogelijkheid voor studenten om zich te oriënteren op de arbeidsmarkt. De Summerschool is heel praktisch, maar ieder businessidee moet wel iets met kennis te maken hebben. Uit een enquête die we gehouden hebben onder de studenten van de vorige jaren blijkt dat meer dan de helft van de deelnemers wetenschappelijke papers of boeken gebruikt heeft bij de ontwikkeling van hun idee en bijna een op de drie verwerkt ze in het ondernemersplan.”

Halen alle studenten de eindstreep?

“We hebben opvallend weinig afhakers, minder dan vijf procent. Een aantal jaren geleden zei een student op donderdag dat ze zich door de Summerschool had gerealiseerd dat ze niet voor zichzelf ging beginnen, en dat ze daarom niet op vrijdag haar plan wilde presenteren. Ik heb haar toen gevraagd om toch te presenteren, omdat juist het besef dat ondernemerschap niet bij haar paste ook leerzaam is voor de anderen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.