Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
27 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Ouders twijfelen over bijdrage studie

Nu nieuwe studenten per 1 september geen basisbeurs meer ontvangen, krijgt budgetinstituut Nibud veel vragen van ouders die twijfelen hoeveel geld ze maandelijks moeten geven. Liefst willen ze hun kind over een paar jaar schuldenvrij de wereld insturen, maar niet iedereen heeft daar geld voor. Nieuwe bachelorstudenten krijgen geen basisbeurs meer, net als nieuwe masterstudenten en universitaire studenten die langer dan drie jaar over hun bachelor doen. Dat scheelt 286 euro voor uitwonende studenten en 102 euro voor wie nog thuis woont.

Kromliggen

Het Nibud raadt ouders aan om in ieder geval niet krom te gaan liggen om te voorkomen dat hun zoon of dochter moet gaan lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De voorwaarden voor een studielening zijn gunstig en de meeste afgestudeerden blijken prima in staat het hele bedrag netjes af te betalen. Het advies is om een begroting te maken en niet meer te lenen dan strikt noodzakelijk is.

Ouderbijdrage

Overigens krijgen ook de studenten die nog wel een basisbeurs ontvangen, al geld van hun ouders. Gemiddeld 179 euro per maand, stond in juni al uit het Studentenonderzoek 2015 van het Nibud. Daarnaast betalen veel ouders het collegegeld en de zorgverzekering van hun studerende kinderen, ongeveer een bedrag van 250 euro per maand.

Volgens het Nibud heeft 36 procent van de studenten een lening bij de DUO. Een derde van die leningen zou bedoeld zijn om later een spaarpotje achter de hand te hebben, bleek verder uit het studentenonderzoek.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.