De Dienst Uitvoering Onderwijs stuurt uitzendkrachten eind december twee weken onbetaald naar huis. Onwenselijk, subversief en verhullend, oordelen partijen in de Tweede Kamer.
De uitzendkrachten zouden twee weken weg moeten omdat DUO anders de ‘Roemernorm’ voor tijdelijk personeel zou overschrijden, meldt RTV Noord. Hooguit tien procent van de loonkosten mag volgens die norm aan tijdelijke krachten worden besteed.
Dure consultants
Die norm is vernoemd naar SP-leider Emile Roemer en zijn partij reageert dan ook gestoken. De norm is bedoeld om het inhuren van dure consultants te bestrijden, staat in schriftelijke vragen. Hij mag niet worden gebruikt “als smoes om tijdelijke uitzendkrachten naar huis te sturen, om op deze manier dure externen aan de top in dienst te kunnen houden.”
“Op welke manier gaat u ingrijpen bij DUO en ervoor zorgen dat deze organisatie medewerkers niet meer behandelt als wegwerpproducten en voortaan een fatsoenlijk personeelsbeleid gaat voeren?”, vraagt de SP aan minister Bussemaker.
Verhullen
Ook regeringspartij PvdA en oppositiepartij GroenLinks struikelen over het bericht. De PvdA noemt het naar huis sturen van deze medewerkers onwenselijk en vraagt of de minister maatregelen wil treffen “waardoor de driehonderd medewerkers van DUO niet twee weken onbetaald thuis zitten.” GroenLinks meent dat DUO met deze ingreep het grote aantal tijdelijke arbeidskrachten probeert te verhullen en wil weten of dat bij meer instanties gebeurt.