Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 november 2024

Campus
& Cultuur

Uitwaaierend gesprek over vrijheid en literatuur

Vrije Schrijver Niña Weijers praat met Nina Polak over vrijheid en literatuur. Eigenlijk zou theatermaakster Marjolijn van Heemstra haar gesprekspartner zijn, maar zij moest afzeggen wegens ziekte. Dus belde Weijers haar collega (van De Groene Amsterdammer) Nina Polak op. Beiden hebben ook een geslaagde debuutroman geschreven: De consequenties en We zullen niet te pletter slaan.

Harde politieke werkelijkheid

“Vrijheid, de paradox van vrijheid”, mijmert Weijers. Zij is nog nooit belemmerd in haar schrijven. Schrijvers in Nederland worden niet vervolgd. De vrijheid van Nederlandse auteurs is vanzelfsprekend. Zij vindt het de verantwoordelijkheid van de schrijver om die vrijheid niet leeg te laten zijn. “Je moet op zoek naar een invulling ervan. De politieke werkelijkheid komt nu wel heel hard binnen. Daar moet je iets mee.” Zij doelt duidelijk op engagement. Maar daar zit lang niet iedereen op te wachten. Het lijkt er eerder op dat Nederlandse schrijvers vooral het grote publiek moeten behagen.

De kunstigheid van kunst

Het boek Vuur van A. H. J. Dautzenberg brandt al een tijdje op Weijers’ schoot. Het is een bloemlezing van ‘bezielde’ boeken van schrijvers die het maatschappelijke engagement niet schuwen. Auteurs die iets op het spel durven zetten. Maar het engagement blijkt niet echt in zwang te zijn. Polak denkt dat schrijvers die alles mogen schrijven al gauw op de kunstigheid van kunst gaan zitten. “Je kunt ook verlamd raken door die totale vrijheid. Dat je je afvraagt hoe je hier iets over moet zeggen.”

Meegesleept worden

Weijers vindt het mooie van schrijven dat je kunt ontsnappen uit je bestaan, dat je iets nieuws kunt scheppen. Een literaire werkelijkheid die de lezer iets doet en meesleept, die een actieve houding vraagt. In die zin is Weijers jaloers op de musici van het Aurelio Project die dit gesprek verluchtigen. “Schrijven doe je in je eentje, ik heb een langzaam beroep. Musici doen het samen en directer.”

Connected Worlds

Het is jammer dat alleen de eerste rij van de Kerkzaal op de 16de verdieping gevuld is op donderdagnamiddag 10 maart. Misschien trekt de VU Boekhandel op de begane grond meer bezoekers. Dit was de zesde aflevering van Connected Worlds.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.