Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Onderzoek: waarom reizen studenten illegaal door

Minister Bussemaker wil de boete voor het niet tijdig stopzetten van de ov-studentenkaart verhogen naar driehonderd euro per maand. Maar na kritiek van de Kamer laat ze eerst uitzoeken waarom studenten eigenlijk in gebreke blijven.

Begin dit jaar kreeg minister Bussemaker veel commentaar op haar plan om de boetes voor nalatige studenten per 1 januari 2017 te verhogen van twee- naar driehonderd euro. Regeringspartijen VVD en PvdA vonden zo’n hoge boete pas na een aantal maanden misbruik “begrijpelijk”, maar die mocht wat hen betreft “geen melkkoe” worden.

Zwarte lijst

Het ministerie kon bovendien wel wat creatiever zijn. Want hadden deskundigen van de TU Delft niet geopperd dat een verlopen ov-studentenkaart op een zwarte lijst kon worden gezet?

Vandaag laat Bussemaker de Kamer weten dat het automatisch beëindigen van het studentenreisrecht om technische redenen nog niet mogelijk is. Wel wil ze laten onderzoeken hoeveel overtreders hun kaart doelbewust niet inleveren om gratis te kunnen reizen.

Beter informeren

Ze gaat bovendien met studentenorganisaties LSVb en ISO bespreken hoe de informatie over het stopzetten van de kaart kan worden verbeterd. Ze stuurt de uitkomsten van dit overleg, samen met het onderzoek, nog voor de zomer naar de Tweede Kamer.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.