Henk Nies, bijzonder hoogleraar organisatie en beleid van zorg aan de VU, liet zich 72 uur opnemen in een verpleeghuis. Hij keek daardoor eens met heel andere ogen naar het vakgebied waarin hij expert is.
“Afhankelijk worden is gewoon niet leuk, hoe goed de kwaliteit van de zorg ook is. Een persoonlijke aanpak kan dan het verschil maken: er stond een bos bloemen in mijn kamer toen ik aankwam. Dat maakte dat ik me een beetje thuis voelde.
Ik zat 72 uur in verpleeghuis De Speulbrink op de Veluwe. Eigenlijk wilde ik nog een dag blijven, maar ik merkte na drie dagen dat het genoeg was. Ik ging me steeds ongemakkelijker voelen in mijn rol en ik had ervaren wat ik wilde ervaren.
Ander haar
Ik ben over een aantal dingen anders gaan denken: als beleidsmakers is autonomie een sleutelwoord, maar als zorgcliënt merkte ik dat het prettig is als personeel met je nadenkt over verschillende keuzes en dat er structuur in je dagen zit. Ook merkte ik dat details in de verzorging heel belangrijk zijn: mijn haar was wat anders gekamd dan gewoonlijk en daardoor voelde ik me anders.
Uiterlijke verzorging hangt direct samen met iemands identiteit en waardigheid. Daarom reageren familieleden vaak zo emotioneel als er vlekken in iemands kleren zitten. Ik zag op tegen het experiment, maar het is me meegevallen. Er gaan ook veel dingen wél goed in de zorg.”
Lees het hele verslag van Nies bij De Correspondent.