Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Denk: studeren moet geen privilege zijn

De nieuwe partij Denk heeft standpunten over diversiteit, discriminatie en Zwarte Piet, maar ook het hoger onderwijs komt aan bod. Er moet weer een basisbeurs komen, staat in het verkiezingsprogramma.

Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan, schreef Hendrik Jan Marsman in zijn gedicht ‘Herinnering aan Holland’ (1936). De nieuwe partij Denk verwijst ernaar in het voorwoord van het gisteren gepresenteerde program.

Denkend aan Nederland ziet de partij een samenleving voor zich waarin “Hendrik en Hannane bij gelijke geschiktheid evenveel kans maken op een baan” en waarin “verpleegkundige Thea rekening houdt met de wensen en eisen van tante Latifa”.

Dag leenstelsel

In het hoger onderwijs wil Denk het leenstelsel weer afschaffen “omdat het van studeren een privilege maakt”. In plaats daarvan moet er een inkomensafhankelijke basisbeurs komen. Sowieso moet doorstuderen weer goedkoper worden: voor een tweede masteropleiding zouden studenten weer het wettelijke collegegeld moeten betalen in plaats van soms meer dan tienduizend euro per jaar.

De partij omarmt een idee van VVD en PvdA, waar ook het CDA zich onlangs achter schaarde: studenten zouden niet meer per jaar moeten betalen, maar per vak. Dan kunnen ze hun eigen studietempo bepalen.

Stagequotum

Verder zouden alle studenten een stageplaats moeten kunnen vinden. Door discriminatie van studenten met een migrantenachtergrond lukt dat soms niet, meent Denk. De partij pleit voor een quotumregeling.

Het onderwijs moet van Denk ‘diversifiëren en dekoloniseren’. “Kolonialisme, Srebrenica en de politionele acties moeten meer aan bod komen en ook gender moet meer aandacht krijgen in het onderwijs, zowel in het curriculum als door het tegengaan van een te grote feminisering van het onderwijs.”

Gezamenlijke wetenschap

Over het wetenschappelijk onderzoek en de kenniseconomie zegt Denk weinig. De partij ziet kansen in een “meer gezamenlijke benadering van Nederlandse universiteiten en aantrekkelijke vormen van publiek-private samenwerking”.

Denk heeft momenteel twee zetels in de Tweede Kamer. De oprichters Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk zaten in de fractie van de PvdA, maar hebben zich afgesplitst. De partij trok veel aandacht toen presentatrice Sylvana Simons zich erbij aansloot.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.