Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 januari 2025

Wetenschap
& Onderwijs

Schijnselectie bij masters volgens Keuzegids

Veel masteropleidingen doen aan schijnselectie, waarschuwt de Keuzegids Masters: ze vragen motivatiebrieven en aanbevelingen, terwijl ze uiteindelijk niemand afwijzen.

Leiden en de Universiteit van Amsterdam vragen aankomende masterstudenten om hun curriculum vitae en een motivatiebrief. Soms moeten ze zelfs aanbevelingsbrieven meesturen. De universiteiten hopen kennelijk op zelfselectie, maar ze wijzen geen studenten af.

Omgekeerd zegt een universiteit als Wageningen haar studenten niet te selecteren, terwijl aankomende masterstudenten in hun bachelor gemiddeld een zeven of hoger moeten staan om toegelaten te worden, aldus de Keuzegids. Daar gelden dus wél nadere toelatingseisen.

Eigen student eerst

Ook stellen universiteiten vaak andere eisen aan studenten van hun eigen bacheloropleidingen dan aan studenten van andermans bacheloropleidingen. “Eigen student eerst”, spot de Keuzegids, die van een drempel voor mobiliteit spreekt. Slechts één op de acht studenten kiest na de bachelor voor een andere universiteit.

Maar het blijft allemaal moeilijk te overzien, vindt de Keuzegids. Vorig jaar meldde de redactie nog dat de helft van alle masteropleidingen haar studenten vooraf selecteert. De Onderwijsinspectie kwam in januari tot een veel lager aantal.

Mastervergelijker

De Keuzegids komt daarom met een online mastervergelijker, al laat die nog een weekje op zich wachten: “Juist vanwege de tegenstrijdige informatie over toelatingseisen wordt er nog een aantal dagen extra research gedaan, voordat de mastervergelijker volledig online komt.”

De Keuzegids Masters is bedoeld om bachelorstudenten houvast te geven bij het kiezen van hun vervolgopleiding. Alle masters zijn gerangschikt op waardering van studenten over bijvoorbeeld lesprogramma, docenten en faciliteiten, maar ook het oordeel van deskundigen weegt mee.

Topopleiding is kleinschalig

De kwaliteit loopt volgens de makers behoorlijk uiteen. Van de algemene universiteiten krijgt Tilburg de hoogste waardering. Wageningen is de beste van de vier technische universiteiten.

Van de 850 beoordeelde opleidingen zijn er 145 die zichzelf een topopleiding mogen noemen. Dat zijn vooral kleinschalige, intensieve masteropleidingen. Eén op de tien masterstudenten heeft het geluk aan zo’n opleiding te studeren, aldus de gids.

Leiden zakt

Tilburg University scoort dus het hoogst van alle algemene universiteiten, maar het scheelt bijna niets met de Universiteit Maastricht en ook Nijmegen en Groningen komen dichtbij. De Universiteit van Amsterdam bungelt nog steeds onderaan.

Opvallend genoeg zakt ook Leiden terug. “De studenten vinden de wetenschappelijke vorming hier wel in orde, maar zijn van alle universiteiten het minst tevreden over hun docenten”, verklaart de Keuzegids. “Die zijn met hun hoofd meer bij het onderzoek, zou je haast denken.”

Particulier scoort hoog

De Open Universiteit, die afstandsonderwijs verzorgt, krijgt overigens de hoogste waardering van alle onderwijsinstellingen met masteropleidingen. Bij de vier technische universiteiten komt Wageningen goed uit de bus, terwijl Delftse studenten beduidend minder complimenteus zijn.

De particuliere Nyenrode Business Universiteit en TIAS Business School scoren eveneens hoog. “De kwaliteit is ver boven het gemiddelde”, aldus de Keuzegids, “maar dat geldt ook voor de kosten.”

Kunst in Rotterdam

Er staat ook een lijst met beste masteropleidingen in de gids, waarvan de studenten zeer tevreden zijn en die ook het enthousiasme van de deskundigen wekken. Bovenaan prijken twee hbo-masters in de autonome beeldende kunst van Artez en de Hogeschool Rotterdam. Een hele prestatie, want jonge kunstenaars kunnen heus wel klagen. Dat doen ze bijvoorbeeld over een vergelijkbare opleiding van Avans Hogeschool. “Daar presteren de docenten volgens de studenten ondermaats, en verloopt de communicatie allesbehalve soepel.”

Het brons gaat naar een opleiding van een particuliere universiteit: operations and supply chain excellence van TIAS Business School. De eerste master van een ‘gewone’ universiteit is nanoscience van de Rijksuniversiteit Groningen, die samen met een ict-master van de Open Universiteit op een gedeelde vierde plaats eindigt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.