Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
30 december 2024

Campus
& Cultuur

Vernieuwing ict bij DUO kost twee keer zoveel als geschat

Een omvangrijk ict-project bij de Dienst Uitvoering Onderwijs is veel duurder geworden dan gedacht. Het kost nu 145 miljoen euro en het is maar de vraag of de overheid dit bedrag gaat terugverdienen.

Het gaat om de vernieuwing van mijnduo.nl, de plek waar (oud-)studenten terechtkunnen voor hun studielening en contact met DUO. Dit project zou 75 miljoen euro kosten, maar dat bedrag is al bijna verdubbeld.

Om de ingrijpende ict-vernieuwing te kunnen doorvoeren, gaat DUO dit voorjaar twee tot drie weken op zwart. Studenten en medewerkers kunnen wel bellen en mailen, maar niet de gegevens over studieleningen inzien. Daar schrok de Tweede Kamer van, maar volgens minister Van Engelshoven is het sluiten van de website echt nodig.

Reactie DUO: ‘Grove schatting’

Het is noodzakelijk dat de ict van DUO met zijn tijd mee blijft gaan. Zo houden we de dienstverlening aan (oud-)studenten zo gebruiksvriendelijk mogelijk. Zulke grote projecten kosten inderdaad veel geld. De eerste beraming van 75 miljoen euro is een grove schatting geweest, zoals gebruikelijk gemaakt wordt bij zulke grote projecten. Toen is er al rekening mee gehouden dat het bedrag hoger zou kunnen uitvallen door inhoudelijke keuzes. Daarnaast is er sinds 2010 veel gewijzigd in het studiefinancieringsstelsel en dat heeft ook voor een stijging in de kosten gezorgd.

DUO gaat dit voorjaar niet op zwart, we zijn gewoon bereikbaar via de reguliere wegen zoals telefoon, bezoek, e-mail en social media. Mijn DUO blijft beschikbaar voor lerarenbeurs, diplomaregister en een aantal andere groepen. Alleen studenten met studiefinanciering kunnen in deze periode wijzigingen die zij doorgeven niet terugzien.

Drastisch

Dat is een drastische maatregel, ongekend bij ict-projecten van de overheid. Het geeft aan hoeveel ervan afhangt. Het project mag niet mislukken, zeker niet nu er al zoveel geld aan is besteed.

Het idee was dat de overheid de kosten zou terugverdienen; dat was de belofte toen de vernieuwing in 2010 van start ging. Het nieuwe systeem is immers efficiënter en zal hopelijk twintig jaar meegaan.

Maar het is twijfelachtig of dat gaat lukken. De winst is naar verwachting dertien miljoen euro per jaar en dus zal het zeker elf jaar duren voordat de investering is terugverdiend. Dat duurt dus nog even en in het verleden zaten de financiële schattingen er miljoenen naast.

Prijskaartje

Waardoor de kosten opliepen? Dat had te maken met het ‘studievoorschot’, de wet waarin de basisbeurs is afgeschaft en de leenvoorwaarden zijn aangepast. Het prijskaartje werd eerst, in 2013, verhoogd naar 107 miljoen euro. Toen het nieuwe leenstelsel er in 2015 daadwerkelijk was, kwam daar nog eens 21 miljoen bovenop.

In 2016 ontstonden er problemen – en dus extra kosten – met een deel van de nieuwe systemen, maar ook met de overstap van de overheid naar een andere bank. Deze problemen zouden inmiddels onder controle zijn, “maar de opgelopen vertraging kan niet meer worden ingelopen”.

Dit voorjaar moet de vernieuwing dus worden afgerond, wanneer DUO twee tot drie weken de digitale poort sluit. Zullen de kosten dan nog verder zijn opgelopen? Dat zal vermoedelijk pas aan het eind van de rit duidelijk worden.

 

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.