De geheime bijeenkomst met de Palestijnse Rasmea Odeh was niet de eerste keer dat De Verrekijker een afspraak schond, zegt Marjolein Jansen van het college van bestuur. Het collectief had volgens haar al een laatste waarschuwing te pakken.
De Verrekijker moet weg omdat die twee weken geleden een geheime bijeenkomst hield met de wegens een dodelijke aanslag veroordeelde Palestijnse Rasmea Odeh, over wie tijdens het evenement al een mediarel ontstond. Daarmee heeft De Verrekijker willens en wetens een veiligheidsrisico genomen, zegt de VU, die ook verbolgen is dat De Verrekijker haar niet van tevoren had ingelicht.
De Verrekijker schond volgens Jansen herhaaldelijk afspraken, bijvoorbeeld door feesten te geven die zoveel trilling veroorzaakten dat de dure apparatuur in het laserlab boven De Verrekijker dreigde te beschadigen. Voor de bijeenkomst met Odeh heeft het collectief daarom nog een laatste waarschuwing gekregen, volgens Jansen. In een reactie bestrijdt De Verrekijker die lezing.
Helpen verhuizen
De VU heeft het collectief 28 dagen gegeven om zijn boeltje te pakken. “We willen ze de tijd geven om hun spullen uit de ruimte te halen en te verhuizen”, aldus Jansen in een interview in de nieuwe Advalvas, die deze week verschijnt. “We zijn ook nog bereid om, als ze een alternatieve ruimte hebben gevonden maar bijvoorbeeld geen boedelbak hebben om de boel te verhuizen, ze dáárbij te helpen.”
Jansen zegt te rekenen op de redelijkheid van het collectief. ”Mocht die redelijkheid uitblijven, dan moeten we andere stappen ondernemen, maar ik hoop niet dat we zo ver hoeven te gaan.”
Jammer vindt ze het dat het gaat zoals het nu gaat, maar de rol van De Verrekijker was volgens haar ook wel een beetje uitgespeeld. Het collectief kwam voort uit de acties van de Nieuwe Universiteit aan de VU ten tijde van de Maagdenhuisbezetting, drie jaar geleden, die draaide om meer democratisering en minder neoliberalisme aan de UvA en de VU.
“Dat democratiseringsdebat is op gang gekomen, de hele VU wordt betrokken bij de discussies over de besteding van het geld, en daar heeft De Verrekijker aan bijgedragen”, zegt Jansen. “Zij waren bij wijze van spreken de zijwieltjes waarmee we hebben leren fietsen, maar we kunnen nu zonder.”
Druk van de media
Geen moment voelde het college zich volgens Jansen onder druk gezet door de media, die er de avond van de bijeenkomst al een flinke rel van maakten.
“Erg jammer dat het zo geprobeerd is, want als je het afpelt, is het een interne VU-kwestie”, aldus Jansen. “Maar zoiets wordt dan door bepaalde groepen meteen gekaapt en voor je het weet ben je op de verkeerde dingen aan het reageren. Dat is niet alleen aan de VU zo, dat zien we breed in de samenleving. Zodra er iets gebeurt, duiken er allerlei mensen, groepen en media op om er iets van te vinden, zonder acht te slaan op de feiten.”
“We hebben op die avond echter geen moment de neiging gevoeld om dramatische dingen te doen. Ik heb het hoofd van de beveiliging gebeld om de boel in de gaten te houden en natuurlijk met onze woordvoerder gesproken. Maar we handelen niet omdat de pers of bepaalde politieke groeperingen iets van ons vinden. We kijken naar onze eigen verantwoordelijkheid.”