“We hebben zelf toch ook vooroordelen vanwege iemands geslacht? Ik word in een ijzerhandel liever geholpen door een man, laten we eerlijk zijn”, zegt een van de aanwezigen woensdag tijdens de themalunch over gelijke kansen voor mannen en vrouwen op de VU. “Ik heb toch het idee dat een man er meer kennis over heeft dan een vrouw.”
“Ja, en hoe kan dat? Omdat je daar niet vaak vrouwen ziet”, reageert iemand. Met andere woorden: er zijn vrouwelijke rolmodellen nodig op plekken waar vooral mannen werken. Zo ook in de wetenschappelijke wereld.
En met vrouwen in de wetenschappelijke top gaat het de goede kant op, constateren de aanwezigen voorzichtig. “Bij de faculteit Bètawetenschappen is nu het hard aan het verschuiven”, vertelt een aardwetenschapper. “Er komen steeds meer vrouwelijke hoogleraren en ook vrouwelijke leden in het faculteitsbestuur. Het is een merkbare verschuiving.” En dat is goed om te zien voor promovendi en studenten.
Decanen en directeuren
De hoofdvraag van deze themalunch van de netwerkgroep Wo&men@VU is of vrouwelijke medewerkers van de VU in ondersteunende functies tegen dezelfde ongelijkheid aanlopen als vrouwen in wetenschappelijke functies. Maar de conclusie is al snel dat die twee typen academische functies niet te vergelijken zijn.
“Veel decanen zijn man, veel dienstdirecteuren zijn vrouw”, zegt directeur HRMAM Renée-Andrée Koornstra ter illustratie. Maar ook daarbinnen regeren stereotypen, want UBVU-directeur Hilde van Wijngaarden voegt eraan toe: “Zes van de acht dienstdirecteuren zijn vrouw. Alleen bij Financiën en IT zijn het mannen.”
Mannennorm
In de wetenschap is de man-vrouwongelijkheid groter, denken de meesten. Daar geldt nog steeds een mannennorm, vindt een van de aanwezigen. “Je moet zestig uur per week werken om hogerop te komen. En dan kiezen vrouwen vaker voor een andere carrière.”
Minder publiceren
Een ander verschil tussen wetenschappers en ondersteuners zijn de problemen bij zwangerschap. De meeste onderzoekers hebben als ze zwanger worden nog een tijdelijk contract als promovendus of postdoc. Ze hebben dan minder tijd om te publiceren en lopen daarmee kostbare concurrentiemunitie mis. Bij ondersteunend personeel kan een zwangere meestal makkelijker vervangen worden, maar is het in de praktijk nogal eens zo dat het werk moet worden opgevangen door collega’s.
Op de vraag of genderongelijkheid bespreekbaar is, reageren de meesten dat het bij hen geen onderwerp van gesprek is op afdelings- of teamoverleggen. En meer aandacht voor ongelijkheid heeft ook een keerzijde, blijkt uit opmerkingen in de zaal. In benoemingsadviescommissies bijvoorbeeld moeten tegenwoordig twee vrouwen zitten. Maar er zijn niet op alle afdelingen veel vrouwelijke hoofddocenten, dus voor je het weet zit je al in je zesde BAC. Academisch corvee, beaamt Koornstra.
Secretaresse
En zo komen er steeds meer verschillen tussen mannen en vrouwen boven tafel. “Bij uitbreiding vragen ze de mannelijke collega’s eerst wie er meer wil gaan werken”, zegt Josephien Sierag, lid van de ondernemingsraad en administrateur bij de School of Business and Economics. Een andere aanwezige zat een tijd in het kantoor naast de hoogleraar en iedereen die hem nodig had, dacht dat zij zijn secretaresse was.
“Deze gesprekken hadden we twintig jaar geleden ook al. Ik dacht dat we nu wel wat verder gekomen waren”, verzucht directeur HRMAM Renée-Andrée Koornstra tegen het eind. Maar er zijn ook pluspunten. “Is het belangrijk dat we een vrouwelijke voorzitter hebben?” vraagt Van Wijngaarden. Ja, vinden de meesten. “Vorige week had Mirjam van Praag een verhaal over inclusiviteit”, zegt Rick Vermunt, or-lid en UBVU-medewerker, en een van de vier aanwezigen mannen. “Dat was een nieuw geluid, ik had het nog niet eerder gehoord van een voorzitter, en het sprak me aan.”
UPDATE 29 juni 2018:
Dit bericht is aangepast op 29 juni 2018. Op verzoek van een der aanwezigen zijn haar naam en enkele van haar citaten geschrapt.