Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Voorlichting huurcommissie na veel gesteggel deels in het Engels

Buitenlandse studenten moeten hoge huurprijzen makkelijker kunnen aanvechten, vindt de Tweede Kamer. Daarom moet de voorlichting van de huurcommissie deels in het Engels worden vertaald.

De Tweede Kamer sprak vorige maand met minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken over studentenwoningen en het lot van buitenlandse studenten. Er is in sommige steden behoorlijke kamernood en buitenlandse studenten zijn een makkelijke prooi voor huisjesmelkers.

Een probleem is dat buitenlandse studenten hier de weg niet weten en geen idee hebben hoe hoog hun huur eigenlijk mag zijn. Kunnen we de website van de huurcommissie niet naar het Engels vertalen, wilde D66-Kamerlid Jessica van Eijs van haar partijgenoot Ollongren weten.

Chinese student

Zij reageerde terughoudend. Je kunt niet alles naar het Engels vertalen, vond ze. In de rechtspraak gebeurt dat ook niet. Misschien moeten de studenten maar gebruik maken van een tolk.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vond het maar gek. Hij vond het zelf al lastig om informatie te vinden op de website van de huurcommissie. Stel je voor dat je een Chinese student bent. “Dan moet je dus een tolk vragen om te zeggen: mijn huur is tachtig euro te hoog. Dat is toch geen serieus voorstel? Het is toch geen moeite om die site even in het Engels te vertalen?”

Motie

Ondanks de bezwaren van de minister dienden D66, GroenLinks, PvdA, VVD en ChristenUnie vorige week een motie in om “de essentiële onderdelen van de website van de huurcommissie in het Engels beschikbaar te maken”.

Ollongren sputterde niet meer tegen, want deze fracties hebben samen een meerderheid. Ze noemde de motie “behulpzaam om ervoor te zorgen dat buitenlandse studenten in voldoende mate kennis kunnen nemen van de mogelijkheden die zij hebben”.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.