Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 januari 2025

Campus
& Cultuur

Compassieprijswinnaar Karim Amghar en de juryvoorzitter. Karen Armstrong en Aldith Hunkar op de achtergrond.

Superlieve mensen op symposium voor compassie

“We zitten hier wel vreselijk te deugen met z’n allen”, zei Aldith Hunkar gisteren op een symposium dat om compassie draaide.

Gedeelde menselijkheid, jezelf zien in de ander en de ander in jezelf, verbinding maken, overeenkomsten zoeken, elkaar vinden in gedeelde emoties, elkaar ontmoeten van hart tot hart, naar elkaar luisteren, positief, constructief, empathie, liefde en vooral “compassie”; daar ging het gisteren allemaal over op het symposium ‘Different, And Then?’ met eredoctor Karen Armstrong als keynote speaker.

“We zitten hier wel vreselijk te deugen met z’n allen”, zei de voorzitter van het symposium, televisiepersoonlijkheid Aldith Hunkar, tegen hoogleraar diversiteit en integratie Halleh Ghorashi, een van de sprekers.

Het podium van de aula was ingericht als een gezellige huiskamer

Ghorashi sloeg geen acht op die ironische verwijzing naar de geuzennaam ‘deugmensen’, verzonnen door extreemrechtse publicisten en politici voor wie menselijkheid en compassie gruwelen zijn. Ze gooide er nog een schepje bovenop met een pleidooi voor het “omarmen van de menselijkheid van een ander”, waarbij het erom gaat dat we een “derde oog ontwikkelen” om “meer te kunnen zien dan er te zien is”, zodat we ons “inlevingsvermogen sterker maken”.

Heel wetenschappelijk was het symposium niet, al was het merendeel van de sprekers wetenschapper. Op het podium van de aula, dat was ingericht als een gezellige huiskamer, mochten ze kort iets vertellen over hun projecten, die allemaal draaiden om “compassie”.

Seksuele voorlichting

Zo heeft Ghorashi de Refugee Academy opgericht, een netwerk voor de participatie van vluchtelingen. Criminologen Elanie Rodermond en Anne-Marie Slotboom vertelden over het Inside-Out-programma, waarbij gedetineerden en studenten gezamenlijk activiteiten ontplooien. Theoloog Manuela Kalsky coördineert NieuwWij, dat mensen met diverse achtergronden met elkaar verbindt. Chirurg in opleiding Muhamed Al-Tamimi specialiseert zich in gender en geeft seksuele voorlichting op scholen. En Dave Ensberg-Kleijkers, de enige spreker die niet verbonden is aan de VU, vertegenwoordigde de Martin Luther King Lecture Foundation, die de ideeën van VU-eredoctor Martin Luther King een stem wil geven in het gepolariseerde discriminatiedebat.

Carel Kraayenhof, de man die heel Nederland aan het huilen kreeg op de bruiloft van Máxima en Willem-Alexander

Het was inderdaad een samenzijn van superlieve mensen die stuk voor stuk verpletterend in orde waren, dit alles ook nog afgewisseld met zeer verantwoorde muziek: een spiritual-achtig zangkoor, ‘Julius Leeft’, dat werd onderbroken door een jongeman die vertelde over onder andere de “diepe waarheden in de bijbel” en Bandonéonsolist Carel Kraayenhof, de man die heel Nederland aan het huilen kreeg op de bruiloft van Máxima en Willem-Alexander.

De enigen die eraan herinnerden dat er ook nog een grote boze buitenwereld is waar de mensen je liever het plakje kaas van je brood jatten dan compassie te tonen, waren Aldith Hunkar, die af en toe een cynische opmerking maakte (ze leidde het symposium in met de constatering dat het soms dodelijk is om aan de goede kant van de geschiedenis te staan), VU-alumnus en Europees commissielid Domenica Ghidei en Karen Armstrong zelf.

Klapchristenen

In haar toespraak pleitte Armstrong voor het afschaffen van het begrip “tolerantie” omdat dat de taal van het slachtoffer is, van degene die de aanwezigheid van anderen gelaten verdraagt. Het moet vervangen worden door “compassie” dat, gaf ze toe, nogal zijig klinkt en associaties oproept met de “Kumbaya” zingende klapchristenen rond een kampvuur, maar dat het woord betekent dat je samen met anderen hun leed deelt en ondergaat.

Vervolgens kreeg haar toespraak iets van een donderpreek, waarin ze wees op de hypocrisie van het Westen. Dat stond immers eensgezind op tegen de daders van de aanslag op Charlie Hebdo, die gezien wordt als een aanslag op de vrijheid van meningsuiting, maar steunt regimes dat hun inwoners geen enkele vrijheid gunt. Ook is er in de media nog geen fractie van de aandacht voor moslimextremistische aanslagen in Afrikaanse en Aziatische landen.

‘De mensheid lijdt, zodat wij ons veilig kunnen voelen’

Na Armstrong sprak VU-alumnus Domenica Ghidei, als 17-jarige uit Eritrea gevlucht, nu lid van de Europese commissie tegen racisme en onverdraagzaamheid. Ook Ghidei’s speech bulkte van de compassie, gedeelde menselijkheid, intersectionaliteit en verbinding. Aan het eind zei ze nog wel iets strengs over het agressieve Europese anti-migrantenbeleid, ten koste van vele duizenden mensenlevens, de zogenaamde “grensdoden”. “De mensheid lijdt, zodat wij ons veilig kunnen voelen”, aldus Ghidei.

Grensdoden

In een kort dubbelinterview met Armstrong, afgenomen door Hunkar, waarschuwde Armstrong dat we onze menselijkheid aan het verliezen zijn. Ghidei zei dat we “worden gevoed met angst.”

Bij de uitreiking van de Compassie Award ging het weer van Kumbaya. Drie genomineerden, Karim Amghar, die met WijWijs polarisatie en discriminatie bestrijdt, “troostdichter” Boudewijn Betzema, die een luisterend oor is en een trooster van mensen en iemand van het Huis van Vrede in Almere hielden alledrie een pitch van twee minuten, waarna het publiek met de telefoon mocht stemmen. Dat laatste leverde hilarische taferelen op, want er waren nogal wat mensen in het publiek die zich door Hunkar lieten uitleggen hoe het internet op hun telefoon werkt. Eén van hen moest Hunkar teleurstellen: ze had nog één van de eerste Nokia’s en dus geen Internet.

Winnaar werd Amghar, die had gezegd dat hij het allemaal voor zijn tweejarige dochtertje deed, en die een cheque van duizend euro kreeg uitgereikt van de winnaar van vorig jaar.

Die mopperde dat het niet van compassie getuigde om een winnaar te laten kiezen door het publiek, en twee verliezers met lege handen naar huis te sturen.

En ergens had hij best wel een punt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.