Voordat criminoloog André De Zutter promoveerde op verkrachtingsaangiftes, was hij een prijswinnende mosselkok. “De kick die je krijgt van een geslaagde service, krijg je nergens anders van.”
Om 4.44 uur gaat de wekker van criminoloog André De Zutter (46). Tenminste: op de drie dagen dat hij op de VU werkt. Om voor acht uur een plekje bij de flexwerkplekken van de rechtenfaculteit te bemachtigen, moet hij op tijd vanuit zijn woonplaats Maastricht vertrekken. De vijf uur die hij op zo’n dag in de trein zit, besteedt hij aan zijn werk.
“Treintijd is geen verloren tijd.” Hij neemt het voor lief: “Op de VU werk ik heel hard. Maar het is niets vergeleken met mijn jaren in de horeca. Het voelt het nog steeds een beetje als vakantie.”
Mosselkok van het jaar
De Vlaamse De Zutter opende na de hotelschool al op zijn 21ste zijn eigen restaurant. Daar werkte hij zeven dagen in de week, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. “Het was een periode van hoogconjunctuur. Een ober of een poetsvrouw vinden was onmogelijk.”
Dus deed hij, met zijn toenmalige vriendin, praktisch alles zelf. “Poetsen, alle bestellingen, koken en opruimen. En de volgende dag weer alles opnieuw.” Met resultaat: het restaurant liep goed en in 1999 werd De Zutter zelfs gekozen tot beste mosselkok van België. “Maar alle stress haalde alle fun uit het leven.” Toen hij in 2000 een goed aanbod kreeg, verkocht hij de zaak.
Unief
En wat toen? “Ik had een zwaar mislukte schoolcarrière achter de rug. Iedereen in mijn familie had unief gedaan, daar keek ik tegenop. Toen een vriend van mij via het tweedekansonderwijs voor volwassenen terug naar school ging, besloot ik dat ook te doen.” De Zutter koos voor psychologie. “Ik dacht dat ik therapeut zou worden, ik wilde graag mensen beter maken.”
Rechtspsychologie
Uiteindelijk belandde hij via een researchmaster psychopathologie bij de rechtspsychologie. Hij promoveerde in Maastricht en kreeg een aanstelling aan de VU. “Nu denk ik dat ik met de wetenschap mensen beter kan helpen.”
Zo hoopt hij dat zijn onderzoek naar verkrachtingen slachtoffers kan steunen bij het doen van aangifte. Hij ontwikkelde een checklist waarmee agenten makkelijk kunnen zien of het verkrachtingsverhaal geloofwaardig is. Zodat ook de politie echte aangiftes sneller serieus kan nemen.
Geslaagde service
Mosselen kookt De Zutter nog steeds. “Binnenkort voor mijn collega’s. Die hebben het er al weken over dat ze helemaal naar Maastricht gaan.” Hij doet het met veel plezier: “De kick die je krijgt van een geslaagde service, krijg je nergens anders van.”
Lees het hele interview met De Zutter over echte en valse aangiftes in Advalvas.